От х:

Днес в x:

Венета Кичукова получи диплом за първо място в конкурс за радиолюбители

Публикация на Венета Кичукова във фейсбук предизвика любопитството на мнозина – дипломи, грамота за участие на нейно име и под „код“ LZ3BQ, написани на руски и украински език. Оказа се, че тя и съпругът ѝ са част от една не малка общност в Първомай на радиолюбителите, обединени в клуб.

Венета Кичукова е учител в Първомай и колеги, ученици родители и другинейни познати  бяха изненадани да научат за това нейно хоби.

Радиолюбителите от целия свят са организация, благодарения на която се е случвало да бъде помагано при бедствия или аварии и това доста често присъства в сценариите на апокалиптичните филми.

На определени честоти радиолюбителите се свързват помежду си, общуват и предават информация. Провеждат се и състезания, забавляват се.

В България си имат федерация. Ежегодно се провеждат различни международни състезания, като всяка от страните е и домакин.

Венета разказва, че през последната година това хоби е „спасило“ много хора в изолация. Особено активни са били италианците, който дълго време бяха в локдаун. Да застанеш пред радиостанцията и да се свържеш с човек, от другия край на света е  „бягство от реалността“.

Кичукова разкрива и какво означава LZ3BQ.Това се нарича код само от незапознатите. Тези букви и цифри не са случайни-това е т.нар. повиквателен знак, първите букви означават държавата, винаги има цифра и следват букви.  Всеки радиолюбител преминава през курс и държи изпит за радиолюбителски клас, след който получава своя повиквателен знак. В България знаците започват с LZ. Следващият изпит е съвсем скоро – на 21 и 22 март.

За да практикувате  радиолюбителство трябва да имате и радиостанция. Любителските радиостанции са настроени на определени честоти и това  се следи от Комисията по регулиране на съобщенията. Любителската радиостанция може да предава реч, кода на Морз, данни или изображения. Любителското радиооборудване може да струва няколко десетки лева, които са достатъчни за компонентите на малък приемник и предавател, способен да комуникира с цял свят при подходящи условия. Може да бъде и хиляди левове, но най-важно остава умението на оператора.

Последната награда – Диплом първа степен е за първото място  на Венета Кичукова от състезанието YL-(young lady) -OM (Old mаn) в което жени се свързват с мъже от цял свят.

Грамотата е за състезанието „Пролетна красота“, което е посветено на женския месец март и има за цел да популяризира радиолюбителството сред жените.

Теодора Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини