От х:

Днес в x:

Турция е отправила нота до Гърция, Израел и ЕС във връзка с проект в Източното Средиземноморие

Турция е отправила нота до Гърция, Израел и ЕС с искане да търсят разрешение от нея за дейностите си, засягащи континенталния й шелф в Източното Средиземноморие, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на дипломатически източници.

Нотата е била връчена на посолствата на Израел и Гърция в Анкара и на делегацията на ЕС в Турция заради това, че маршрутът на проекта "ЕвроАзия Интерконектор", подкрепен от ЕС, за който Израел, Гърция и кипърските гръцки власти са подписали меморандум за разбирателство, минава през териториалните води на Турция, според дипломатическите източници.

Източниците са припомнили, че меморандумът за разбирателство е бил подписан на 8 март тази година.

Те са посочили, че според визуални материали в документацията на този проект планираният маршрут за подводния електрически кабел минава между остров Кипър и остров Крит през континенталния шелф на Турция в Източното Средиземноморие. Източниците са заявили, че съгласно изискванията на международното право, ако се налага предварителна проучвателна работа за дейностите във връзка с кабела, трябва да се потърси разрешение от Турция за тази дейност, а също така Турция трябва да бъде информирана предварително в разумен срок за дейността по полагане на кабела и за нейния обхват.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини