От х:

Днес в x:

Афганистан отмени забраната ученички да пеят на обществени места

Образователните власти в Кабул отмениха своето решение, забраняващо на момичета над 12-годишна възраст да пеят на обществени места и тържества. Причината е масовото недоволство от това разпореждане, предаде ДПА.

Ръководителят на кабулския отдел по образование каза също така, че във всички училища в цял Афганистан и момчетата, и момичетата могат публично да изпълняват песни, ако имат разрешение от семействата си. Предишните инструкции, които предизвикаха обществена реакция, не са били правилно разяснени, затова се е стигнало "до известни недоразумения", се казва в съобщението на отдела.

В сряда в афганистанските медии изтече писмо, с което началникът на кабулския отдел по образованието нарежда на училищата да не позволяват на над 12-годишните ученички да пеят на обществени събития. Решението било взето заради оплаквания на родители и ученици, че заради репетициите по пеене те не можели да се съсредоточат върху уроците си. Министерството на образованието не обясни защо забраната за пеене е важала само за момичетата.

Решението предизвика сериозни критики и ядоса активисти на правозащитни организации, които заявиха, че то нарушава правата на децата и е противоконституционно.

В Афганистан ученици често пеят на тържествени официални събития. Въпросът е много деликатен, тъй като при управлението на талибаните между 1996 и 2001 г. пеенето и слушането на музика бе строго забранено, отбелязва ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини