От х:

Днес в x:

6 °C

Неочаквана гледна точка за 8 жени лидерки в Кърджали за 8 март

Казват, че няма „мъжки” и „женски” професии, но защо тогава в българския ез. повечето съществителни за престижни професии, титли и административни позиции, като президент, директор, министър, кмет, председател, доктор, адвокат, хирург, професор са в мъжки род? И каква е напр. Диана Трухильо – директор/ка на полета Perseverance, която приземи успешно марсохода Perseverance на повърхността на Червената планета? Навсякъде я наричат „колумбийски космически инженер в НАСА, диpектор в коcмическа агенция”. „Затова ние акцентираме върху думата лидерка – казват организаторите от Кръг, които за втора година провеждат акция под заглавие „8 март е, ден за активизъм и политики. За 8 жени лидерки от неочаквана гледна точка”.

Инж. Катя Митовскае зам.-кмет с ресор „Строителство и териториално развитие” в Община Кърджали от 2016-та досега. Извървяла е целия професионален път от някогашен помощник-строителен техник в Окръжно пътно управление, когато за дом й е служил един работен фургон, до сегашната си отговорна позиция. Когато кметът отсъства, тя е обичайният временно изпълняващ длъжността. Момичешката ѝ  мечта е да стане художник, учила се е да рисува при Станка Димитрова. Ще видим серия нейни фигурални композиции, акварели, скици и рисунки с въглен от времето на мечтите.

Защо Елван Гюркаш, директорка на НАП Кърджали, председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общинския съвет с мандат 2019-2023 г.,жената с две магистратури, купища дипломи и сертификати, вкл. и Удостоверение за управление по международно право за достъп до квалифицирана информация, може да плете терлици, да тъче китеници и черги и да отглежда тютюн? Как се постига баланс между висококвалифицираната жена с лидерска позиция в обществото и земния човек, който сред хората на село винаги се чувства у дома си? „Аз казвам на хората, че човек е млад, докато се учи – това е възможно всеки ден, от всеки казус, от всяка среща, от всяко намерено решение, от всяка превъзмогната трудност, не само с дипломи за бакалавър, магистър и т.н.”

Шенай Бекир, председателка на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Кърджали.Думите на нейното всекидневие са: ТЕЛК, сбор от пенсия, компенсация и добавка, индивидуална оценка с интервю по телефона от служба „Социално подпомагане”, резервация за лечебна програма, срокът за плащане на данъците се удължава с 2 месеца в извънредната обстановка, защита срещу дискриминация… Любимото ѝ изречение е: „Моят телефон е денонощно отворен”.

Лейла Идриз Ариф, управителка на фирма „Строителство и ремонти” ЕООД, магистър по икономика. Някога – волейболистка в юношеския отбор на „Арда”, от 10 години –изпълнителка в ансамбъла за автентични турски песни „Букет”, а цял живот – ръководи колективи от мъже в строителството.

Жана Чакърова-Шукерска, директор на Секретариата на ОС на БЧК-Кърджали. Думите в нейното ежедневие са: солидарност, подадена ръка, доброволец, поклон, себеотрицание, гражданска доблест, „Млад отличник на БЧК”, акт на доброта, безвъзмездно, подкрепа за най-уязвимите, благодарност. Новата формула от мандат 2017-2020 на БЧК-Кърджали е „хуманитарно пространство”, което се разширява с нови каузи и нови герои в болезнено трудния период на пандемията.

Бахар Велиева Палова – жена-лидер в бизнеса и в политиките към млади хора, бивша общинска съветничка, председателка на Ротари клуб в Кърджали през мандат 2017/2018. Вярва в предаваното в рода ѝ послание: „Направи, каквото трябва, пък ще стане волята на Всевишния”. Двата ѝ основни принципа: Бори се до последно! и Помагай безвъзмездно!

Камелия Чолакова – магистър филолог. Темата на дипломната ѝработа е „Сегашно историческо време” и това сякаш определя цялото ѝ професионално бъдеще.От 23 години като секретар на НЧ „Обединение 1913” работи за развитие на институцията като общностен център, който предлага важни за хората услуги. В „сегашно историческо време” са: библиотека с 20 хиляди тома, специализиран кабинет за защита на жени жертви на насилие в партньорство с МВР, Работилница за родители „Да пораснем заедно”, Център за ранно детско развитие, дейности по опазване на уникалната чаплова колония в Кърджали, Женски клуб „Родопея”, Регионална CISKO академия, лицензирана и като Център за обучение по 10 професии.

Моника Атанасова – директор на ОП "Обредни дейности"-Кърджали. Жената, чиято работа и отговорности са свързани най-вече с гробищните паркове.Същата жена, която през 2020 г. получи сертификат за плаване във Ветроходната академия на Антоанета Георгиева, внучка на кап. Георги Георгиев,  докара на платформа от морето до яз. Кърджали 5-тонната си лодка, преправи я технически, освободи я от грот мачтата, отряза тежкия ѝ голям кил и я пусна на вода в язовира, за да вози гостите на града. Същата жена, която можете да срещнете, ако ходите на риболов, а ако четете книги, ще намерите в книжарниците романите ѝ и детската ѝ книга за Обичливко, „който е същото дете, каквото сте и вие”.

Изложба с произведения на участващите в акцията жени лидерки е отворена за посетители в Арт галерия Кръг от 8 март /понеделник/.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  3/
  3/4
  1 0
  08:11, 6 мар 2021
  Боже,боже докъде стигнахме!Марш в харема да си гледате децата!!

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини