От х:

Днес в x:

8 °C

''Господи, какви нищожества стоят начело на България''

"Господи, какви нищожества стоят начело на България" - тези думи прозвучаха в ефира на БНТ, без авторът им да знае, че микрофонът му е включен. Гаф ли беше това или той наистина мисли така? Разговор на Георги Лозанов с проф. Иван Илчев за DW.

Проф. Илчев, като гаф ли трябва да се приема репликата Ви по адрес на председателката на НС Цвета Караянчева? „Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава“ - тези Ваши думи прозвучаха в ефира на БНТ, без да знаете, че сте с включен микрофон.

Ако е гаф, не е мой, а на техническия екип. Всъщност исках да споделя това само с режисьора Виктор Божинов, с когото бяхме заедно в студиото. А дали то отговаря на възгледите ми - да, отговаря. И това се дължи на сравнението на качеството на образованието и на опита във властта на доста от нашите политици спрямо същата прослойка в съседните ни държави.

Това Ваше мнение само до управляващите ли се отнася или до цялата политическа класа в страната?

Нека да кажем, че до доста голяма част от нея. Да напомня, че сме единствената европейска държава, ако не се лъжа, в която два от трите най-важни държавни поста са заети от военни, а това съвсем не говори добре за държавата. Да цитирам автора на афоризми Владимир Булатович-Виб: „Когато ботушът почне да мисли, мозъкът трябва да почне да марширува“. Да напомня, че пак двама от тримата не обелват и дума на чужд език и не виждам как могат да се чувстват удобно в Европа, която, както казва Захари Стоянов, „и през плет не са виждали“. И най-важно - как могат да защитават умело българските интереси в нея.

Ботушът и невладеенето на чужди езици ли са недостатъците, които предизвикват крайно острата Ви реакция към нашите политици?

Да прибавим и неспособността им твърдо и аргументирано да защитават собствено мнение. Склонността им да се подчиняват на партийния диктат, докато не наближат избори и не преценят, че ще им е по-изгодно да се „преметнат“ към друга партия, като междувременно не се отказват от депутатския кокал като „независими“ депутати. Или да цитирам едно от последните стихотворения на великолепния поет и мемоарист Кирил Христов, писано през 1944 година:

"Тез джуджета край мен!
А лудеят за власт.
Ако ще би за ден!
Ако ще би за час!"

Доколкото си спомням, единствено Андрей Пантев преди години си позволи да гласува против собствената си партия по въпроса за американската намеса в Сърбия и Косово.

Как по принцип гледате на политиката, склонен ли сте да се съгласите с Юлия Кръстева, че от нея не може да се очаква кой знае колко истина и морал, защото тя „по условие“ е игра на истина и морал?

За съжаление, до голяма степен и аз мисля така и неслучайно винаги през последните трийсетина години съм отказвал предложения да вляза в политиката. Както казвах на мой колега, който един мандат беше депутат, не мога да заема такава позиция, защото сигурно съм страхлив - когато ме призовават да нарека бялото черно, предпочитам да замълча или най-много да кажа, че е сиво, но не и да изкривя душата си в угода на партийната повеля.

В исторически план кои са българските политици, които могат да служат за пример?

За съжаление и те са хора, та затова е трудно животът им да е кристално чист. Пък и става въпрос за лични предпочитания. Българинът като цяло приема по-добре силовите политици - затова са воплите да се издигне паметник на хан Крум в София, който е добър, но жесток военачалник, подложил на нож жителите на Сердика, когато я превзема, а не на княз Борис, да кажем, който с приемането на християнството и азбуката всъщност ни вкарва в Европа. От по-ново време Петко Каравелов ми е много по-симпатичен от бруталния Стефан Стамболов или докаралия демокрацията до охлокрация Александър Стамболийски.

А можете ли да дадете пример за политик, следвал исторически пример?

Проблемът с историческите примери е, че са гъвкави и лесно се поддават на манипулация. Затова Левски е призоваван и от левицата, и от Българския национален легион, и от евреите, и от турците. С други думи, при добро желание всеки може да си намери изгоден пример, който да пригоди към интересите си.

Откривате ли склонност сред историците и сред народа да идеализират миналото за сметка на настоящето? На какво се дължи подобна нагласа?

Бертолт Брехт казваше „слабата памет ни дава сили“ - и е прав. В спомена за миналото митът често подменя реалността.

Кои от политиците на прехода ще останат, според Вас, в историята и ще влязат в учебниците?

Като човек, който познава Желю Желев от детството си (тогава той беше близък приятел на баща ми), въпреки че имам доста резерви към него, съм уверен, че ще остане в историята. Същото, макар и с много уговорки, мога да кажа и за Иван Костов. За съжаление, левицата не съумя да излезе с убедителен лидер.

Политиците по традиция твърдят, че защитават националния ни интерес. Какъв е той към днешна дата?

Навремето казвах на шега, че България започна да отбелязва Деня на независимостта, когато доброволно се отказа от голям дял от тази независимост, като стана член на НАТО и ЕС. Мисля, че, за съжаление, никой от политиците не е дал смислен отговор на това какво всъщност е националният интерес и дали той съвпада напълно с общоевропейския, което всъщност си е чист оксиморон.

А задължително ли е националният интерес да се отстоява във вражда с чужди национални интереси? Какви мисли и чувства поражда у Вас например разправията със северномакедонците на тема история?

Волю-неволю се оказах по средата на тази разпра и нека да кажа, че тя беше подбудена от колегите на запад от нас. Българите, по мое мнение, допреди две години напълно бяха забравили за Македония, бяха доволни да ходят на екскурзия в Охрид, да си купят иконка от манастира „Св. Наум“, да ядат „кебапчини" и да пият „жолта" ракия. Само че се разбра, че жаравата на национализма си е жива, макар и покрита със слой пепел. И бе достатъчно някой да я раздуха, за да пламне с ярък пламък. От самото начало казвах и продължавам да смятам, че със Северна Македония трябва да се отнасяме като към всяка наша съседна страна, да забравим идеите за братство, да забравим мантрата, че самосъзнанието им било резултат едва ли не само от решенията на Комунистическия интернационал и да помним, че не само там, но и при нас и във всяка съвременна национална държава решението какво да помни народът от своето минало се взима и прокарва от държавата чрез нейните институции.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Ха
  ХАНКО БРАТ
  37 -11
  17:11, 5 мар 2021
  Господи, колко сте прав проф. Илчев . Всеки нормален човек се срамува ,когато се налага тези измекяри и негодници да ни представляват извън България. Тук не е проблем ние си ги знаем.
  • Ко
   Констатация
   0 -9
   16:56, 7 мар 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • До
   до констатацията
   6 -1
   17:18, 7 мар 2021
   Няма значение какъв и кой е Илчев,по-важното е,че казва истината!
 • 2
  To
  Tono
  30 -11
  18:31, 5 мар 2021
  Огромно браво на проф. Илчев!
 • 3
  12
  123
  9 -24
  09:49, 6 мар 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ар
   АРСЕН ЛЮПЕН
   22 -4
   14:08, 6 мар 2021
   Иван Илчев става професор през 1995 г. Бил е гост-професор в няколко университета във САЩ и във Япония. Няма как ПКП , Барни Ръбъл , Деса или някои от другите брилянтни умове, които имал предвид професора да са били негови възпитаници. Внимавай когато използваш термини като "червена номенклатура" ,че може да ти се разсърдят голяма част от ГЕРБ ,защото от там са тръгнали , а Цецка Цачева и Спас Гърневски може да побеснеят. Последния е писал и стихотворение във възхвала на БКП и Георги Димитров. Не сме забравили тези факти .
 • 4
  Ня
  няма ли осакатени
  23 -4
  09:59, 6 мар 2021
  И избити политици няма да тръгнем напред. Само бой и трепане ще ги накарат да си вършат работата за която са избрани и за която им се плаща прескъпо
  • Гр
   грешно е мнението
   11 -6
   10:01, 6 мар 2021
   Че боят не възпитавал. Вържи го в някое мазе бий го един месец пък после да гововри по телевизията пак празни приказки
 • 5
  To
  toro
  29 -5
  10:27, 6 мар 2021
  Гаф или не проф. Илчев изказа на глас това, което мислят и споделят повечето българи. Управлявят ни корумпирани, аморални, жалки и прости хора, които той намери да нарече с точната обединяваща дума.
  • Да
   да така е
   20 -4
   12:06, 6 мар 2021
   обаче основният въпрос е какво правим от тук нататък. с избори няма д а стане. те подкупват циганите. не можеш да осъдиш политик цащото плаща на съдии и прокурори. и пак стигаме до единственото решение. бой и осакатяване. ако се наложи и трепане.
 • 6
  Ан
  Англия
  5 -4
  14:21, 6 мар 2021
  Иван Костов - комунистът, станал антикомунист и приватизатор-крадец - "в историята, с известни уговорки"!? Професорът си е запазил комунистическите корени...
  • Ар
   АРСЕН ЛЮПЕН
   6 -2
   20:10, 6 мар 2021
   Очеизваждаща е неспособността на доста хора да осмислят прочетеното от там нататък става каша. Да, Костов е точно такъв както си го описал ,но защо след като Илчев е казал "с много уговорки" при тебе вече е "с известни уговорки" ,лъжеш , манипулираш или и двете ??? Също така не отчиташ факта че това е официално интервю и професора като възпитан човек не може да си позволи невъзпитани изрази. Доказа го със твърде лицеприятното изречение, което изрече в ефир за управляващите , без да знае че го излъчват. Ако беше някой от от нас ,най-вероятно щеше да се чува само онзи звуков сигнал с който заглушават нецензурните думи ,тоест само псувни. И накрая да ти кажа че да " останеш в историята " не означава само във положителен аспект. Справка: Сталин ,Хитлер , Франко , Мусолини и още други герои.

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини