От х:

Днес в x:

18 °C

Откриха за първи път „космически ураган“ над Северния полюс

Международен екип от изследователи обяви, че е открил нов тип метеорологичен феномен. Плазмата високо над полярните региони на планетата се движи по начин, наподобяващ тайфун или дори ураган. Откритието на тези космически урагани е публикувано в Nature Communications.

Ураганите са често срещано явление по планетите в слънчевите системи. Докато една частица се издига или пада, е възможно да се образува зона на ниско налягане. Тъкмо около тези зони възникват и ураганите. Тропическите циклони в долната атмосфера на Земята се формират по този начин. А сега става ясно, че и електрически заредените частици в йоносферата могат да се държат по същия начин.

В своя научен труд изследователите анализират наново данни от август 2014-та. Именно по този начин установяват съществуването на въртяща се плазмена структура, широка 1000 км и разположена на стотици километри над Северния полюс. Този космически ураган ускорява електроните надолу към Земята, като по този начин засилва ефекта на северните сияния в региона (които също могат да добият форма, наподобяваща циклон).

Това странно сияние се е образувало на 20 август 2014-та и е продължило около 8 часа. При това в период на изключително спокойни геомагнитни условия и много по-близо до магнитния Северен полюс, отколкото стандартните северни сияния.

„До момента не бяхме сигурни, че космическите плазмени урагани въобще съществуват. Ето защо фактът, че успяхме да докажем това посредством толкова забележително наблюдение, е невероятен“, казва съавторът на проучването проф. Майк Локуд, космически учени от Редингския университет във Великобритания.

„Тропическите бури вървят ръка за ръка с огромни количества енергия и тези космически структури вероятно са се образували от необичайно голям и бърз трансфер на енергия от слънчевия вятър и заредени частици към горната атмосфера на Земята. Планетите из Вселената разполагат с плазма и магнитни полета в атмосферата. Ето защо тези открития предполагат, че ураганите вероятно са широкоразпространен феномен.“

Данните от множество сателити, както и от различни симулации, подсказват, че периодите на затишие около магнитосферата на Земята най-вероятно могат да доведат до образуването на подобни космически урагани. Когато линиите на магнитното поле на нашата планета са в покой, те създават подобна на тунел структура точно над магнитния полюс. Именно през нея пренасят електрическите частици от слънчевия вятър към горната и средната атмосфера.

Тези открития са от съществено значение. Нашата телекомуникационна мрежа се влияе от космическите метеорологични условия по два начина. По-големите слънчеви бури например могат да попречат на работата на сателитите и други подобни технологии. Същевременно не трябва да пренебрегваме и непрестанния поток от частици от Слънцето, които бавно, но сигурно изхабяват нашите технологии. Откритията показват, че не трябва да подценяваме космическите метеорологични условия. Дори в периоди на затишие.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини