От х:

Днес в x:

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

Ръководителят на американската корпорация "Амазон" Джеф Безос си върна титлата на най-богат човек на света, като отстрани от позицията шефа на "Тесла" и на "Спейс екс" Илон Мъск, съобщава "Блумбърг".

Съгласно оценки на агенцията общата стойност на активите на Безос възлиза на 191 милиарда долара. Състоянието на Мъск вследствие на намаляване на курса на акциите на "Тесла" е намаляло с 4.5 милиарда долара до 190 милиарда долара.

На трета позиция е основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс със състояние от 137 милиарда долара. Преди седмици Безос обяви, че ще напусне поста главен изпълнителен директор. Промяната на ръководството ще приключи през втората половина на 2021 г. Безос, който ще остане изпълнителен председател на управителния съвет, ще предаде управлението на Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon Web Services, бързоразвиващия се бизнес в облачните услуги.

Изненадващата новина дойде, след като "Амазон" публикува последните си финансови резултати. Малко компании са процъфтявали като "Амазон" по време на пандемията и през последните три месеца на годината компанията за първи път е регистрирала продажби от над 100 млрд. долара.

57-годишният Безос основава "Амазон" през 1994 г. и изгражда от онлайн книжарницата една от най-големите компании в света, натрупвайки състояние от близо 200 млрд. долара. Компанията сега е доминираща сила в облачните изчисления, хранителни стоки, електрониката и развлеченията и в нея работят над 1.1 милиона души.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини