От х:

Днес в x:

Спасителите на жената в Рила: Чудо е, че е оцеляла

42-годишната жена от Кюстендил оцеля, след като прекара повече от 30 часа при минус 20 градуса на 2300 метра надморска височина в Рила. Намерена е от планинските спасители с клин и обикновени боти, без никаква екипировка за тежките зимни условия. Бързо е транспортирана за лечение "Пирогов" и приета с тежка форма на измръзване.

"Жената не беше в добро състояние, единственото - приповдигнато настроение беше, осъзнаваше какво се е случило, но от кръста надолу - краката й бяха много зле, почти неподвижни. Беше лежало на открито на един камък на снега около 20 часа", каза един от планинските спасители, успели да намерят жената и да спасят живота й.

По думите не спасителите жената не е потърсила помощ, защото не е искала. Тя не се е обадила на своите близки и приятели къде е отивала и какво ще прави, не е и звъннала по телефона за помощ.

"Само това, че успяха колегите да намерят телефонния номер, да се свършат с нея и я спаси, макар че първоначално тя ни заблуди, мисли, че се намира на старата хижа, намерихме я под стената на Харамията. По едно време, докато я викахме, се обади, чухме я от къде вика. Трудно се придвижихме до нея, самото транспортиране също беше тежко", каза планински спасител.

Божидар Джокин, който също участва в спасителната акция, каза: За нас също е чудо как е оцеляла с екипировката, която беше на нея. Тя беше с дрехи тип градски. Единственото, което я е спасило е, че не е заспала, явно нещо я държало будна, може би вярата й.

В зимно време да се окопае в снега, постоянно да се движи - клякове, лицеви опори, абсолютно движение. По думите му движението може да спаси човек от бялата смърт.

Планинските спасители са категорични, че единствено движението може да спаси човек от "бялата смърт".

"В зимно време да се окопае в снега, постоянно да се движи - клякове, лицеви опори", каза един от спасителите.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини