От х:

Днес в x:

Демокрацията надделя, заяви президентът Байдън в първата си реч

Джо Байдън заяви в първата си реч като президент, че демокрацията е надделяла, предадоха световните агенции.

В речта си, след като положи клетва, Байдън определи идването на неговото правителство не като тържество на отделен кандидат за президент, а като победа за американската демокрация.

"В този час, приятели мои, демокрацията надделя. Днес празнуваме не триумфа на отделен кандидат (за президент), а на кауза. Каузата на демокрацията", заяви демократът.
Байдън приветства мирното предаване на властта въпреки насилието в Капитолия на 6 януари.

"Това е денят на Америка. Денят на демокрацията. Исторически ден и ден на надежда, ден на обновление и решимост", заяви Байдън. Байдън похвали "добрите хора" на Америка.

"Достигнахме дотук. Но имаме още доста път да извървим."

Той отбеляза, че САЩ минават през времена на предизвикателства и изтъкна в тази връзка коронавирусната пандемия и икономическия спад.

По думите му Америка отново е научила, че "демокрацията е ценна".

Байдън благодари на предшествениците си и от двете партии за това, че присъстват на днешните церемонии. Бившият вицепрезидент Майк Пенс бе на церемонията, но бившият президент Доналд Тръмп пропусна тържествата и по-рано днес замина за Флорида.

По време на речта си Байдън обяви минута мълчание в памет на починалите над 400 000 американци от коронавируса.

"В първото си действие като президент бих искал да ви помоля да се присъедините към мен в минута за молитва в памет на всички тези, които загубихме през тази година на пандемия", заяви той.

"Ще им отдадем почит, като станем народът и нацията, които знаем, че трябва да бъдем", каза Байдън, преди да склони глава за миг на мълчание.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    Христина
    2 0
    09:48, 21 яну 2021
    Точно в днешния миг от движението на историята не можем да спрем Махалото. Бесните още не са се набеснели, те дори обявиха поредния си проект за затъмняване на Слънцето (?!). Като отвързани зверове те ще ни заливат с безумията си в нестихваща градация. На много хора по света все още не им е писнало достатъчно от прекрасния нов свят, който ще става все „по-прекрасен“, нито имат очи да видят опасностите за себе си и за своите деца. Те все още спят щастливо и неразбиращо в своя овчи синдром. Неизбежно днес си спомням и думите на философа Александър Дугин: „Изглежда, човешкият род има намерение да стигне до самия център на нощта, за да достигне нейния край.“
    И в самото сърце на империята вече клокочат нови енергии. Може би чудовището трябва да бъде ранено смъртоносно именно там – където се е родило. Може би Нощта ще продължи дълго. Но ние, ние трябва да дадем своя малък дял в големия процес на пробуждането. И когато черупката се пръсне, ние да сме оцелели в недрата, от които ще се роди Бъдещето.“

    Глобалният либерален фашизъм настъпва явно и нагло, той вече дори не се крие. Съсипаната западна цивилизация, с чиито ценности съм закърмена и аз самата, навлиза в период на екзистенциално оцеляване в малки общности от съмишленици, в тесен приятелски и семеен кръг, докато социлната тъкан се възстанови от нанесените поражения в дигиталния и реалния концлагер, който обитаваме. А обединяването в големи общности е естествен процес и той ще се случи рано или късно. Дотогава трябва да си говорим, да се поддържаме, да се групираме и да организираме умно своята съпротива. Не бива да се губим един друг.
    Когато чуем глухия тътен на Махалото в невидимата стена на изпълнилото се време, ние сме длъжни да бъдем готови.
Последни новини