От х:

Днес в x:

Парламентът отхвърли "рестарта на Борисов"

В деня на решението за по-строги мерки в страната заради коронавируса Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция. За приемането на такова решение са нужни 160 гласа, а управляващите събраха само 111 гласа.

За свикването на Велико народно събрание гласуваха 110 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и един независим, а в последния момент осемте присъстващи народни представители от "Воля" се въздържаха. Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепниците от БСП.

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента по средата на окончателното гласуване на бюджетите за 2021 г. По време на дебатите в пленарната залата в Министерския съвет имаше извънредна пресконференция, на която бе обявено, че затварянето на ресторанти, нехранителни магазини, молове, училища, детски градини и др. заради резкия скок на заразените и починали с коронавирус ще продължи от 27 ноември до 21 декември.

Въпреки че идеята за нова конституция, опакована с обещания за рестарт, бе лансирана през лятото в разгара на антиправителствените протести от премиера Бойко Борисов, днес той не присъстваше на дебатите в пленарната зала. Той не участваше и в пресконференцията за по-строгите мерки в страната, но после е ръководил заседанието на Министерския съвет, което е било присъствено.

През август министър-председателят обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за Велико Народно събрание. Той не е обявил какво ще прави, ако Народното събрание отхвърли идеята му, както стана. Във внасянето на проект за нова конституция анализатори и опозиция видяха сценарий за печелене на време Борисов да остане във властта.

Какво предвижда "рестартът"

Проектът за нова конституция бе внесен на 2 септември т.г. от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" след няколкодневни преговори. В него се предвижда промените в конституцията да не се правят от Велико народно събрание, а с референдум; депутатите в обикновеното Народно събрание да бъдат намалени от 240 на 120 души; Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета, но без законодателна инициатива и др. Правомощията на главния прокурор обаче не се променят и той отново остава на практика безконтролен .

Гласуването бе два дни след като Венецианската комисия обяви критиките си към проекта за нова конституция. По предложението на ГЕРБ за нов основен закон не са се провели обещаните от управляващите широки обсъждания, тъй като временната комисия в парламента, която бе създадена, за да събере мненията на експерти, не е заседавала понеже президентът Румен Радев обжалва сформирането й в Конституционния съд.

Решението за свикване на Велико народно събрание очаквано не мина, тъй като от септември е известно, че БСП и ДПС са категорично против. Изненадата в гласуването днес дойде от партията на Веселин Марешки, чиито депутати уж са вносители на проекторешението, пък се въздържаха да го подкрепят.

Какво искат партиите

Дебатите продължиха само два часа. Според Крум Зарков от БСП "конституционният кьорфишек" се използва днес, за да отвлече вниманието от затварянето на страната заради коронавируса. По думите му обаче се създава опасен прецедент, тъй като Бойко Борисов хвърля основния закон на страната в едната посока, за да се втурне натам народът, докато той се измъква от другата. След като каза, че не сравнява българския премиер с президента на Беларус Александър Лукашенко и не твърди, че целта е диктатура, той каза, че ГЕРБ хвърля страната в много странна посока. Колегата му и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин попита къде е Борисов и защо отсъства от дебатите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че обсъжданото решение е удар срещу демокрацията и държавността, който е пореден от страна на ГЕРБ, която и сега погазвала законите. "Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата", обърна се Карадайъ към управляващите.

В отговор на опозицията Тома Биков от ГЕРБ обяви, че конституцията не е Библия, за да не може да се променя. По думите му проектът отчита исканията на протестиращите срещу управлението. Това бе основна опорна точка в изказванията на управляващите. Колегата му от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов се обяви за образователен ценз при гласуване. Също така каза, че ВМРО иска президентска република.

"Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и се отказвате от този шанс. Нали искахте избори, нали искахте предсрочни избори? Хайде, има шанс", обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. Опозицията започна да скандира "Оставка".

Според БСП и в двата случая Борисов е трябвало да бъде в парламента и да подаде оставка. Според Таско Ерменков няма такава наглост като на премиера, който като вълка си е облякъл овчата кожа и си блее.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че управляващите са предложили нова конституция, за да може Великото народно събрание да вземе всички решения по важните въпроси.

След критики към президента Румен Радев, че не предложил свой проект за конституция, депутатът от "Воля" Пламен Христов каза, че партията му няма да подкрепи решението за свикване на Велико народно събрание, въпреки че е негов вносител, тъй като нямало и други предложения. В отговор Стоян Мирчев от БСП го попита защо Веселин Марешки отсъства днес, а социалисти припомниха, че след като представители на "Воля" са подписали проекта за конституция, бивш депутат от партията и близък до лидера е получил концесия на варненски плаж за 20 години.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини