От х:

Днес в x:

Китай изстреля Чанъе-5, който да донесе на Земята материал от Луната

Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който ще донесе на Земята материал от Луната, предадоха световните агенции.

В случай на успех мисията ще бъде първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната, посочват агенциите.

Ракетата носител бе изстреляна в 4,30 ч. местно време (22,30 ч. българско време), както беше предвидено по график. Ракетата с апарата, носещ името на китайската богиня на Луната, потеглиха от космическия център Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. 

"Чанъе-5" е най-амбициозната китайска лунна мисия. Ако е успешна, тя ще е голям напредък в китайската космическа програма. Според някои експерти тя може да проправи пътя за донасяне на проби от Марс или дори за лунна мисия с хора.

Мисията се състои от четири модула. Те са предназначени за пребиваването в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

Основната задача на мисията е да достигне със сонда на 2 м под лунната повърхност и да загребе около 2 кг скали и други отломки, които да бъдат върнати обратно на Земята. Това би било първа възможност за учените да изследват новополучен лунен материал.

След тридневното пътуване от Земята времето на спускаемия апарат "Чанъе-5" на повърхността на Луната ще бъде малко. Той може да остане там само един лунен ден или около 14 земни дни, тъй като на него липсват радиоизотопни отоплителни тела, които да му помогнат да издържи на ледените нощи на естествения ни спътник.

Спускаемият апарат ще прехвърли събрания материал в модула за излитане. Той ще се издигне от Луната и ще се скачи със прикачи със "сервизната капсула". Материалите след това ще бъдат преместени в капсулата за връщане на Земята.

Китайски космически апарати са кацали вече два пъти на Луната - мисиите "Чанъе-3" и "Чанъе-4".
Изстрелването на мисията "Чанъе-5" беше отлагано няколко пъти. Първоначално стартът беше предвиден за ноември 2017 г., но заради неудачното изстрелване на ракетата "Чанчжън-5" беше отложен. Следващият старт беше предвиден за ноември 2019 г., но и той беше отложен.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини