От х:

Днес в x:

3 °C

С нови книги се обновява фондът на библиотеката в читалище „Орфееви гори-1870“

Изображение 1 от 2

  Народно читалище „Орфееви гори-1870“ – гр.Смолян, кв.Райково се радва на поредния успех от втората конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата, при обновяване на фондовете на библиотеките с книги. Сумата, за която ще бъдат закупени нови заглавия - художествена литература за деца и възрастни е на стойност 4680,68 лв. и се предоставя по програмата безвъзмездно. Отново ще се обогати фонда с нови книги от много български издателства.
  През 2019 година читалището има одобрен проект по същата програма от първа конкурсна сесия, на обща стойност 1187,99 лв., с  10% собствено финансово участие.
  Основите на библиотеката в читалище ”Орфееви гори-1870” са поставени през 1932 г. от Васил Данаилов, на обществени начала, с твърде скромен фонд от 142 книги. Сега тя заема от сградата на читалището обща площ 140 кв.м  – читалня, заемна за възрастни, детски отдел и книго-хранилище. До момента библиотечният фонд e 35 982 тома, набавените библиотечни материали са 309 и 6 на ел.носител, абонираните периодични издания са 15, регистрирани читатели са 473, от които 285 са до 14 години. Заети библиотечни документи – 5010, от които книги - 4940 тома раздадена литература от различни отрасли на знанието и 70 на електронни носители. Има 4684 читателски посещения. Освен набавяне, раздаване за домашно ползване и съхраняване на библиотечния фонд, се изготвят справки по различни въпроси и теми на български и руски език, като се ползва справочния фонд – енциклопедии, речници, наръчници, атласи и др. В раздел “Краезнание” 56 заглавия са подарени с автограф от автора.
  Читателите над 18-годишна възраст ползват услугите на читалнята и заемната, съобразно личните си предпочитания за литературни произведения на български език (33706 тома) и руски език в оригинал - 2 276 тома.
  Предвид преобладаващия брой учащи сред читателите, близостта на сградата до едно основно общообразователно училище и две гимназии, както и целодневна детска градина, с които читалището е свързано и в цялостната си дейност, библиотеката е в услуга най-вече на учащите се. Периодично в библиотеката се провеждат срещи и с деца от предучилищна група - час “Моята библиотека” и “Книжчице любима” – запознаване с разделите на библиотеката, практически занимание с първокласници и деца от начален курс, както и с учащи от двете гимназии в квартала. Клуб “Приятели на книгата” към читалището също провежда тук свои литературни четения.
   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  27 ное 2020
  Последни новини