От х:

Днес в x:

НИМХ изследва приноса на различните източници на замърсяване с фини прахови частици в София

НИМХ е изготвил научно-приложно изследване за приноса на различните източници за замърсяване с фини прахови частици в София на база химичния им състав и прилагане на рецепторни модели, съобщават от Столичната община.

Изследването е направено по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова и е финансирано от Министерството на образованието.

Използвана е най-съвременната рецепторно-моделна система на Американската агенция за океаните и атмосферата за изследване на произхода и преноса на въздушните маси, свързани с концентрацията на фини прахови частици. Изследванията са направени в две лаборатории - в България и в Хърватска, направено е и междулабораторно сравнение с Финландския метеорологичен институт.

Резултатите сочат като най-голям приносът на почвата и праха от улиците - 25 процента, а непосредствано след тях се нареждат изгарянето на биомаса, в това число дървесина - 23 процента и изгаряне на въглища - 19 процента. Сериозен е преносът от външни за града източници - 16 процента.

Според проучването към момента делът на транспорта и на индустрията в замърсяването на града с прахови частици е едва 9 процента и 4 процента, посочват от общината.

Резултатите от изследването ще бъдат в основата на новата програма за качеството на въздуха, защото е важно да насочим усилията си към конкретни замърсители и мерки.

Столичната община разработи програма с над 100 мерки за подобряване качеството на въздуха, които общината изпълнява, припомнят от пресцентъра на СО. В последните няколко години последователно се увеличават средствата за миене на града. От 2017 г. до сега са увеличени четири пъти площите за миене като се увеличава и кратността. За следващата година общината планира в план-сметката за чистота да бъдат увеличени средствата за миене с около 30 процента.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини