От х:

Днес в x:

Протестни шествия в Беларус, опозицията заплашва с национална стачка

Десетки хиляди хора преминаха в неделя на шествия по улиците на столицата Минск и други градове в Беларус с искане за оставката на президента Александър Лукашенко. На този фон опозицията заплашва да организира в понеделник национална стачка, ако той не се оттегли, предаде Ройтерс.

Протестните множества, които преминаха по улиците на столицата, скандираха "стачка", развяваха бяло-червено-бели опозиционни знамена и биеха барабани. Това се случи на 11-ия пореден уикенд на масови протести след спорните президентски избори на 9 август.

В Минск 12 метростанции бяха затворени, по улиците патрулираха полицейски части за борба с безредиците, екипирани с шлемове, а мобилният интернет бе спрян. Преди протеста са били задържани двама журналисти, съобщи местна журналистическа асоциация.

В западния град Лида силите за сигурност използваха сълзотворен газ и арестуваха десетки хора, предаде руската агенция РИА Новости, като се позова на регионалната дирекция на беларуското министерство на вътрешните работи.

От Литва, където отиде след изборите основният съперник на Лукашенко, Светлана Тихановска призова в Беларус утре да бъде организирана национална стачка, ако президентът откаже да освободи всички политически затворници и да се оттегли, за да може да бъдат произведени нови избори.

"Днес в 23:59 ч. срокът на Народния ултиматум ще изтече и ако исканията не бъдат изпълнени, беларусите ще започнат национална стачка", заяви тя.

Лукашенко даде знак, че ще пренебрегне ултиматума.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини