От х:

Днес в x:

2 °C

"Ще умрем от глад": коронавирусът отслаби още повече испанската икономика

Есента се очертава още по-мрачна от прогнозите за испанската икономика, чиито два бели дроба, районите на Мадрид и Барселона, отново са засегнати от мерки срещу Ковид-19, предизвикващи гняв и горчивина сред работодателите.

На областите Мадрид и Каталуния се пада дял от общо около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания. Там са концентрирани и голяма част от стълбовете на националната икономика: туризмът, промишлеността и големите предприятия.

"Ще умрем от глад", скандираха преди дни стотици ресторантьори, събрали се в центъра на Барселона, за да протестират срещу затварянето на баровете и ресторантите в Каталуния за 15 дни. Мярката бе разпоредена от регионалните власти, за да бъде спряно разрастването на епидемията.

Заради мощта на втората вълна на новия коронавирус в страна, която вече е на едно от първите места в Европа по брой починали, Мадрид и осем общини в околностите на столицата са частично блокирани от началото на октомври.

Местните жители нямат право да влизат и излизат, освен за да отиват на работа или да посещават учебно заведение, или по още няколко много конкретно описани цели, а работното време и капацитет на баровете и ресторантите са намалени.

Големи градове като Саламанка и Бургос взеха подобни мерки също како североизточната област Навара с население 660 000 жители.

Ако действието на рестрикциите в Мадрид и Каталуния бъде удължено, "това ще има много негативни последици", предупреждава Иниго Фернандес де ла Меса, вицепрезидент на Испанската конфедерация на предприемаческите организации - CEOE.

Сегашната ситуация все повече сбъдва най-песимистичния сценарий, предвиден от работодателите в последните им прогнози, направени през март - спад на БВП с 13-14% тази година, подчертава той.

Правителството също понижи прогнозата си за икономическия растеж и вече е заложило свиване на БВП с 11,2% срещу минус 9,2% преди. Международният валутен фонд очаква спад от 12,8% - най-лошия резултат сред западните държави.

Отчаяние

В Каталуния, двете седмици на планирано затваряне ще струват 780 милиона евро на ресторантьорския бизнес, сочат изчисления на работодателската организация Pimec.

В Мадрид, 15 000 компании вече са фалирали от началото на пандемията и 70% от хотелите са затворени, според местните работодателски организации.

Гран Виа - прочутата търговска артерия на испанската столица със сгради в стил арт деко - е безутешна гледка: спуснали са кепенци една трета от търговските обекти, включително пет-шест големи хотела и много барове и ресторанти, сочи проучване на всекидневника "Паис".

Според CEOE около 100 000 компании вече са затворили в цяла Испания. Реалният размер на щетите обаче ще стане известен, едва когато бъдат отменени мерките за държавна подкрепа, и по-конкретно кредитните линии за фирмите и частичното изплащане от правителството на заплатите на работещи в частния сектор.
Тези мерки "са от голяма помощ. . . но това няма да може да продължи вечно", предупреждава Фернандес де ла Меса.

След едно катастрофално лято за туризма, стълб на икономиката, мерките за частично затваряне, обявени в началото на октомври в обстановка на голяма политическа какофония, разгневиха работодателите.
"Компаниите понасят последиците от хаотични решения, основани на хибернация на икономиката, които не успяха нито да поставят пандемията под контрол, нито да предотвратят загубата на работни места", заявиха гневно мадридските предприемачи в комюнике.

Недоумението е още по-силно предвид факта, че компаниите твърдят, че техните служители са по-малко изложени на заразата от хората на други места, след като са затегнали санитарните мерки, включващи между другото носене на маска и дезинфекция.

"Работното място днес е най-сигурното, тъй като са взети мерки и те се спазват. Рискът е през уикенда", на частните срещи, твърди пред в. "Мундо" Хулиан Руис от Федерацията на малкия бизнес.

Според министърката на икономиката Надя Калвиньо обаче някои показатели, като данните за използването на кредитни карти, загатват за "реактивиране" на икономиката.

"Несигурността за гражданите има по-голямо отражение от ограничителните мерки" сами по себе си, заяви тя в понеделник в интервю за националното радио.

Със 140 милиарда евро, половината от които под формата на субсидии и различни кредити, Испания ще получи най-много средства от европейските фондове след Италия. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  🧔
  🧔
  2 -1
  22:30, 24 окт 2020
  Измамата "covid" започна да постига целите си.

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини