От х:

Днес в x:

8 °C

Нова теория за съзнанието - енергийното поле на мозъка

Електромагнитната енергия позволява на материята на мозъка да създава нашето съзнание и способността ни да осъзнаваме и мислим, според нова теория, разработена от професор Джонджо Макфадън от университета в Съри.

В публикуваната теория в списание Neuroscience of Consciousness, професор Макфадън твърди, че съзнанието всъщност е енергийното поле на мозъка. Тази теория може да проправи пътя към развитието на съзнателен ИИ и роботи, които осъзнават и имат способността да мислят, да се превърнат в реалност.

Ранните теории за това какво е нашето съзнание и как то възниква, клонят към свръхестественото, предполагайки, че хората и вероятно други животни притежават нематериална душа, която дава самоосъзнаване, мисъл и свободна воля - способности, които липсват на неживите предмети. Повечето учени днес отхвърлят този възглед, известен като дуализъм, за да възприемат "монистичен" възглед за съзнанието, генерирано от самия мозък и неговата мрежа от милиарди нерви. За разлика от това, Макфадън предлага научна форма на дуализъм, основана на материя и енергия, а не материя и душа.

Теорията се основава на научен факт - когато невроните в мозъка и нервната система се активират, те не само изпращат познатия електрически сигнал надолу по нервните влакна, но излъчват и импулс на електромагнитна енергия в околната тъкан. Подобна енергия обикновено се пренебрегва, но тя носи същата информация като нервните сигнали, но като нематериална енергийна вълна, а не като поток от атоми във и извън нервите.

Това електромагнитно поле е добре познато и рутинно се открива чрез техники за сканиране на мозъка като електроенцефалограма (ЕЕГ) и магнитоенцефалография (МЕГ), но преди това е отхвърлено като неотносимо към функциите на мозъка. Вместо това Макфадън предлага, че богатото на информация електромагнитно поле на мозъка всъщност е седалището на съзнанието, движещо "свободната воля" и доброволните действия. Тази нова теория обяснява и защо, въпреки огромната им сложност и свръхбърза работа, днешните компютри не са проявили и най-малка искра на съзнание. С правилното техническо развитие обаче роботи, които са осъзнати и могат да мислят за себе си, биха могли да се превърнат в реалност.

Макфадън, професор по молекулярна генетика и директор на докторантския център по квантова биология в Университета в Съри, казва: "Как мозъчната материя осъзнава и успява да мисли е загадка, по която разсъждават философи, теолози, мистици и обикновени хора в продължение на хилядолетия. Вярвам, че тази загадка вече е разрешена и че съзнанието е опитът на нервите, включени в самогенерираното от мозъка електромагнитно поле, да управляват - това, което наричаме "свободна воля" и наши доброволни действия."

Johnjoe McFadden. Integrating information in the brain's EM field: the cemi field theory of consciousness, Neuroscience of Consciousness(2020). DOI: 10.1093/nc/niaa016

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини