От х:

Днес в x:

Електронната система за издаване на решения на ТЕЛК започва да работи

Електронната система за издаване на решения на ТЕЛК започва да работи. Тя ще бъде в помощ на всички граждани, които трябва да комуникират с ТЕЛК. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Целта е и други държавни структури да общуват със системата, като така ще отпадне и ангажиментът на гражданите да носят хартиени документи, каза Ивайло Филипов, представител на "Информационно обслужване" АД по време на представянето на системата. По думите му чрез нея ще могат да се подават заявленията за освидетелстване, както и да се издават експертните решения. Лицето ще получава уведомления по електронен път. Документите ще се обработват много по-бързо, а услугата ще бъде по-качествена, допълни той.

Достъпът до системата ще бъде с електронен подпис. Ако лицето няма електронен подпис, ще трябва да се направи законова промяна, за да има достъп чрез персонален код, издаден от НАП, каза още Начева. Друг вариант е да бъде упълномощен близък човек, имащ електронен подпис.

В България има поне пет компании, които издават електронни подписи, а от 15 октомври драстично се намалява цената на електронния подпис, издаден от "Информационно обслужване" за работещите със системата, допълни Филипов. По думите му на месец цената ще бъде по-малко от 0.60 лв.

Експертното решение ще се издава след като лицето посети лекуващия си лекар за издаване на медицинско направление, а то ще се издава по електронен път. Личното присъствие на пациента се изисква, само ако се прави преглед или се назначат изследвания, обясни Начева. След това пациентът ще подаде волеизявления за издаване на удостоверение за освидетелстване. При вземане на експертното решение, то ще бъде изпратено до всички заинтересовани страни. В информационния портал ще съществува цялото пациентско досие. Обжалването на решение на ТЕЛК също може да става по електронен път.

За тези, които не могат да ползват електронния вариант, ще остане хартиеният вариант.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини