От х:

Днес в x:

Новият Audi E-Tron S и неговите три електродвигателя

Изображение 1 от 3

    По-рано през годината Audi показа обновената версия на своя първи масово произвеждан електромобил. Той се казва E-tron S и освен с атрактивния си външен вид, е интересен и с уникалната си задвижваща система с три електромотора, за която си струва да бъде разказано повече.

    Първият електромотор е монтиран под предния капак и се грижи за задвижването на предните колела, а на задния мост се намират други два, концептуално идентични с него. По този начин на практика Audi демонстрира изцяло ново схващане за легендарната си система за задвижване на четирите колела Quattro.Всеки един от двата двигателя отзад задвижва съответното колело, което подобрява ефективността. Двата задни мотора са тези, които ускоряват колата при нормални пътни условия. Третият двигател се намесва, чак когато шофьорът има нужда от допълнителна мощност, или в случаите, в които системата за електронна стабилност отчете нужда от допълнително сцепление.Интересното е, че всеки от задно разположените двигатели задвижва колелото, за което е отговорен, с помощта на индивидуална скоростна кутия с 1 предавка, което Audi наричат "еlectric torque vectoring" и по този начин се спестява нуждата от механичен диференциал.

    На прост език, това подобрява функционалността на системата за задвижване на четирите колела и колите, използващи тази технология, получават по-добро управление, повече стабилност и по-голямо сцепление. От Audi се кълнат, че са запазили традиционното усещане от шофирането на E-tron S и автомобилът продължава да е забавен за каране и в по-голямата част от времето се усеща като традиционен автомобил със задно предаване. Ако изобщо има нещо традиционно в кросоувър със задно предаване.

    Комбинираната мощност на трите двигателя достига 503 к.с., а въртящият момент е 973 Нм. За съжаление, максималната мощност е възможна само за кратки периоди от време в рамките на 8 секунди при натискане на педала на газта до долу.

    Всичко това се захранва с електричество от доста голяма литиево-йонна батерия с капацитет 95 кВч, благодарение на която колата може да измине близо 360 км с едно зареждане. Батерията е разположена по-ниско спрямо трите електромотора, с което инженерите са успели да намалят центъра на тежестта. Колкото до зареждането, от 5 до 80% от батерията се пълнят за около 30 минути, но само при условие, че ползвате бърза зарядна станция със 150 кв мощност.

    Новият E-tron се очаква да излезе на пазара в Европа още тази есен. Моделът се предлага и във вариант Sportback, който се отличава със скосен в задната си част таван и малко по-добра аеродинамика.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини