От х:

Днес в x:

Най-старият оцелял анатомичен атлас е на 2200 години и е предшественик на акопунктурата

Поредица китайски текстове от преди 2200 години, написани върху коприна и намерени заровени в древни гробници, съдържат най-стария оцелял анатомичен атлас, казват учените.

Текстовете са открити през 1970-те години в гробници на разкопките в Мауангдуи в южата част на централен Китай. Гробниците принадлежали на маркиз Даи, съпругата му лейди Даи и техния син.

Предизвикателство е било текстовете да бъдат разчетени. Те използват термина "меридиан" за обозначаване на части от човешкото тяло.

В статия, публикувана наскоро в The Anatomical Record, изследователският екип, ръководен от Вивиен Шоу, преподавател по анатомия в университета Бангор в Уелс, Обединеното кралство, твърди, че тези текстове "са най-старият оцелял анатомичен атлас в света" .

Освен това текстовете "предхождат по-късните акупунктурни текстове, които са били основата за акупунктурната практика през следващите две хилядолетия", и са цитирани в тях, пишат изследователите.

Откритието "оспорва широко разпространеното убеждение, че няма научна основа за "анатомията на акупунктурата", като показва, че най-ранните лекари, пишещи за акупунктура, всъщност са писали за физическото тяло", допълват изследователите.

Предизвикателството да бъдат разбрани текстовете

Текстовете, написани на китайски иероглифи, са трудни за разбиране. "Уменията, необходими за тяхното тълкуване, са разнообразни, което изисква от изследователя първо да прочете оригиналния китайски и второ да извърши анатомични изследвания, които позволяват преразглеждане на структурите, за които се отнасят текстовете", пишат изследователите в статията.

Но ако текстовете се четат внимателно, може да се види, че "меридианите" се отнасят до части от човешкото тяло. Например, в текста се казва (в превод), че един меридиан започва "в центъра на дланта, минава по предмишницата между двете кости, като следва право по сухожилията, преминава под сухожилието в бицепса, до подмишницата и свързва със сърцето". Изследователите твърдят, че това описание на "меридиан" всъщност се отнася до пътя на лакътната артерия, основния кръвоносен съд на предмишницата.

Друг пример от древния текст описва "меридиан" в стъпалото, който "започва от големия пръст и минава по медиалната повърхност на крака и бедрото. Свързва се в глезена, коляното и бедрото. Той пътува по адукторите на бедрото и покрива корема". Този "меридиан" всъщност описва "пътя на дългата сафенозна вена", която пренася кръвта от краката към сърцето, пишат изследователите.

Екипът заключава, че текстовете "представляват най-ранния оцелял анатомичен атлас, предназначен да предостави кратко описание на човешкото тяло за студенти и практикуващи медицина в древен Китай".

Въпреки че човешкото тяло и останките на предците са били считани за свещени в древен Китай, останките на нарушителите на закона не винаги са получавали тази чест. Изследователите вярват, че древните китайски медицински изследователи са дисектирали труповете на затворници, за да разберат човешката анатомия. Например Хан Шу (Книга на Хан), том, който обхваща историята на династията Хан, описва дисекцията на престъпника Уан Сун Цин през 16 г. сл. Хр., отбелязват изследователите.

Досега се смяташе, че най-старият анатомичен атлас на човешкото тяло е от Гърция, направен от древногръцки лекари като Херофил (335–280 г. пр. Н. Е.) и Еразистрат (304 - ок. 250 пр. Н. Е.), но повечето от текстовете им са изгубени и са познати само от това, което други древни писатели са писали за тях.

Китайските текстове са най-ранният оцелял анатомичен атлас, казват изследователите.

Вивиен Ло, старши преподавател и организатор от Китайския център за здраве и хуманност на Университетския колеж в Лондон, която не е свързана с изследването, заяви, че се колебае относно използването на думата "атлас" за тези текстове. Тя смята, че "карта" или "диаграма" е по-подходящ термин. Ло каза, че терминът "атлас" се използва по-често през 17-ти и 18-ти век и не изглежда подходящо да се прилага за текст на възраст 2200 години. Ло също отбеляза, че някои от находките, като факта, че затворниците са били дисектирани, за да предоставят анатомична информация, вече са били публикувани от други изследователи и преди, пише Live Science.

Коментари в сайта

Последни новини