От х:

Днес в x:

Пътят на един театър

    На 1 септември 2020 г. театърът в Кърджали отбелязва своя 60-ти рожден ден.

    Театралното дело в Кърджали стъпва на професионална основа със създаването на културния институт през есента на 1960 г. С указ на Министерски съвет на НРБ е създаден държавен театър в Кърджали. Оттогава и досега той е единственият в България, който обединява в структурата си три състава – драматичен, куклен и музикален „Кадрие Лятифова“. Всеки от тях има своя специфика. Това го прави уникален, неповторим.

    Театърът получава свой дом в Кърджали близо 20 години след създаването си. Сградата, която е сред емблематичните за града, неслучайно се намира в центъра му. Тя и досега е обител на духовността, съкровищница за запазване на културните ценности на различните етноси, живеещи в региона.

    Забележителна диря в 60-годишната история са оставили плеада актьори и режисьори, чиито имена винаги ще се помнят с почит и уважение.

    На 29 ноември 2019 г., на годишната конференция на Европейската театрална конвенция – ЕТС (EuropeanTheatreConvention) в Амстердам, Нидерландия, след публично представяне от директора Гълъб Бочуков, с единодушие, при явно гласуване, Бордът на директорите приема Театрално-музикален център – Кърджали за пълноправен член на най-голямата мрежа от обществени театри в Европа.

    ********

    Шестдесет години!

    Много ли са, малко ли са …?

    Осъзнаваме, че пишем върху пясъка, защото всичко се случва на мига, но носим тежестта на избора си да сме мисионери на духовното.

    Театърът е онова неповторимо вълшебство, което събира в една зала човеци всякакви и ги задържа часове заедно по един уникален начин.

    Театърът е като хляба – колкото е по-днешен, толкова е по-вкусен.

    От създаването си до днес театърът в Кърджали се утвърждава с авторитетното си присъствие сред културните институти в страната. Десетки са заглавията от афиша ни през годините, получавали искрените аплодисменти на публиката не само в Кърджали, не само в цяла България, но и в чужбина. Някои от тях са донесли признание и награди от редица форуми на театралното изкуство у нас и извън пределите на страната.Неизбежно е редуването на възходи с периоди с дискусионни естетически достижения, но това е кръговратът на изкуството.

    Сред големите признания за нашия театър е и членството в Европейската театрална конвенция – ЕТС (EuropeanTheatreConvention). Кърджалийският театър стана първият в България, който бе приет за пълноправен член в най-голямата мрежа от обществени театри в Европа. Това е изключително постижение и повод за гордост в 60-та годишнина. Участието в организацията отваря широки възможности за развитие. Това е чест и отговорност, която поехме.

    Театърът, като любовта, е взаимност!

    Театърът е миналото, хванато за ръка с бъдещето и надеждата!

    Театърът е живот! Да ни даде Бог здраве и дълголетие, за да пренесем живота в годините напред!

    Честит празник!

    ГЪЛЪБ БОЧУКОВ

    ДИРЕКТОР

    НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - КЪРДЖАЛИ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини