От х:

Днес в x:

Няколко хиляден протест в Минск иска оставката на Лукашенко

Няколко хиляди привърженици на беларуската опозиция се събраха снощи на нова демонстрация в столицата Минск с искане на оставката на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

"Махай се!", скандираше множеството по адрес на Лукашенко, който е на власт от 1994 г. и в неделя бе преизбран за шести мандат на поста с 80 процента от гласовете според официалните резултати.

Най-малко 5000 души се включиха в протеста, който се състоя в края на един напрегнат за беларуския президент ден. По-рано вчера Лукашенко бе освиркан при посещение в завод на фона на набиращото сила стачно движение.

Беларуската опозиция, която проведе в неделя най-голямата демонстрация в историята на страната, с над 100 000 участници, твърди, че президентът е бил преизбран с помощта на сериозни измами, и настоява властта да бъде предадена на нейния кандидат на изборите Светлана Тихановска, която междувременно намери убежище в Литва. Самата Тихановска изрази готовност да "поеме своята отговорност".

Снощи демонстрантите отидоха пред един от центровете за задържане в Минск и скандираха имената на "политически затворници", настоявайки за тяхното освобождаване. Те освен това изразиха подкрепата си за директора на Държавния академичен театър, бившия министър на културата Павел Латушко, който бе уволнен вчера, след като поискал публично нови избори и оттеглянето на Лукашенко.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) предложи да посредничи в бившата съветска република за започване на "открит и конструктивен диалог".

"Официално предложение за посещение на ротационния председател на ОССЕ, албанския премиер Еди Рама. . . бе изпратено до (беларуското) правителство" за среща с него и представители на опозицията, пише в комюникето. Базираната във Виена организация отново изразява своите "безпокойства за протичането на президентските избори (в Беларус в неделя), на които ОССЕ не можа (да изпрати наблюдатели), както и за диспропорционалната употреба на сила срещу мирни демонстранти, масовите арести и твърденията за (прибягване до) мъчения от страна на силите за сигурност".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини