От х:

Днес в x:

160 тона пестициди с изтекъл срок на годност установи проверка в Пловдивско

Проверка констатира, че към момента се съхраняват 160 тона пестициди с изтекъл срок на годност на територията на област Пловдив, съобщиха от пресцентъра от областната администрация..

Проверката е извършена от междуведомствена комисия, сформирана със заповед на областния управител на Пловдив Дани Каназирева.

Експертите са констатирали, че препаратите са останали след приключване на проекта по българо-швейцарската програма за събиране и унищожаване на този вид пестициди на територията на областта. Те се съхраняват в течно и твърдо състояние в шест склада, като част от тях са в специални ББ кубове /25 броя с вместимост около 4 000 кг единия/. Друга част се намират в постройки със зазидани прозорци и врати.

"Това е много сериозен проблем и трябва да се намери решение, за да се предотвратят в бъдеще подобни инциденти. С писмо ще уведомя и министъра на екологията Емил Димитров за резултатите от проверката", коментира Каназирева, цитирана в съобщението.

Според доклада, комисията е установила, че липсва на охрана и външни лица имат достъп до складовете. Постройките са далеч от населено място, няма възможност за ежедневно наблюдение, има възможност от възникване на пожари, а някои от тях са вече частна собственост и собствениците търпят загуби.

При изработката на ББ кубовете е положена арматура, която в момента корозира и създава пукнатини в стените, през които изтича течна и миризлива субстанция. Неправилното подреждане е повредило дъната на кубовете от втори етаж и от там също има течове, се казва още в съобщението.

Единият от трите склада на територията на община Хисаря се намира във втори пояс на санитарно охранителна зона на находище за минерална вода "Хисар". Останалите складове са на територия на общините Калояново, Карлово и Марица.

По време на проверката от РИОСВ са съставили 6 констативни протокола на длъжности лица и собственици на имоти, върху чиято територия се намират складовете и депата. По предложение на Междуведомствената комисия всички препарати трябва да се съберат на едно място в област Пловдив или страната като се осигури складово помещение, отговарящо на всички нормативни изисквания и да се работи за тяхното ликвидиране.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини