От х:

Днес в x:

14 °C

Желание за промяна и страх от коронавируса, неохота за предсрочни избори и строги мерки

Желание за промяна, но и неохота за предсрочни избори, страх от коронавируса, но и нежелание за строги ограничения - така обобщават от "Галъп интернешънъл" данните от независим телефонен сондаж, проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.

Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса - по последното все още преобладават положителни оценки, отбелязват анализаторите. Протестите като цяло се подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят. Видимо не се подкрепя обаче въвеждане на нови твърди ограничителни мерки по повод коронавируса. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение, коментират от "Галъп".

Според данните 55 на сто приемат, че правителството се справя добре или много добре със ситуацията с короновируса, но други 43 на сто са на обратното мнение. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша, явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам оказват своето влияние върху общественото мнение, смятат анализаторите.

Въпреки по-тревожните статистики обаче, и днес мнозинство от 59 процента са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки. 39 на сто обаче казват, че биха приели. Този дял не е малък и свидетелства за известен нов ръст на тревогата, отчитат от "Галъп".

Това според тях личи и в продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината - само в рамките на два месеца делът на оптимистите спада от 61 на сто в началото на юни, през 40 процента в края на юни, до 32 процента сега. 44 на сто твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса, девет процента - че са загубили работно място. За осем на сто загубата на работа явно предстои, шест процента са спрели да плащат кредити, а два процента - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции, посочват от "Галъп".

Сондажът показва, че 59 на сто продължават да подкрепят протестите в страната, а 34 на сто не ги подкрепят. Останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, коментират анализаторите.

От друга страна, 58 на сто смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25 на сто са на мнение, че ще изпълнят и двете цели - оставка на премиера и на главния прокурор. Според шест на сто може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че, например, само главният прокурор ще подаде оставка - три процента.

Появилата се идея за оставка на Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството - 63 на сто не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

54 на сто не искат предсрочни избори, а 42 процента - искат. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации - обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, смятат от "Галъп".

С провокативни въпроси те са проверили дали и доколко в тази ситуация са се развили екстремни настроения. Например, 36 на сто от анкетираните приемат ДПС дори да бъде забранена, а мнозинство от 52 на сто смята обратното. По отношение на текущата власт като цяло обаче, общественото раздразнение явно е видимо по-високо. Затова и 62 на сто се съгласяват сегашните управляващи да бъдат съдени. Данните не са прецедент, но властта следва сериозно да ги има предвид - като червена лампа за нивата на обществено търпение, посочват анализаторите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  До
  До медиите
  10 -5
  14:21, 30 юли 2020
  Страх от Коронавирус насаждате вие платените медии. Хората не ги е страх от вируса! Не ги е страх и от мутрата Бойко.
  Искат оставка на правителството и на главния прокурор Гешев. Искат Служебно правителство, което да разследва кражбите на Бойко и Хунтата и да отстрани хората на Бойко от ЦИК, НСИ, шефовете на ОДП-та, които могат да манипулират вота и след шест месеца да има нови избори. Затова Бойко Борисов крещи, защото го е страх от Служебно правителство! Затова и да подаде оставка ще иска да има веднага предсрочни избори, за да може пак да ги фалшифицира. Сега гледа само ако може да устиска до есента и пак да затвори държавата под предтекст Коронавирус.
  Всички медии са впрегнати в това, да всяват страх и разделение сред народа.
  Що се отнася до вируса той ще си отмине като всеки вирус. Трябва да се действа по швецкия модел. Без забрани, без маски, без КПП-та, без ограничаване на правата и свободите на гражданите, без всяване на страх и паника. Хората ще си изградят имунитет и живота ще си продължи нормално.
  • Защо не им пишеш на медиите, питам и отговор не чакам, че като ти чета писанията, не ще да си безплатен. Иначе тук-там сме останали някои, дето добре помним какви чудеса са ставали по време на служебни кабинети.

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини