От х:

Днес в x:

За ратификация се предлага споразумението за ваксините за COVID-19

Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Споразумение, с което Европейската комисия се упълномощава да предлага на участващите държави членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини ("Advance Purchase Agreement") с техни производители с цел държавите членки да се снабдят с ваксини в борбата с пандемията от COVID-19. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Въз основа на Споразумението, Комисията се упълномощава да сключи от името на участващите държави членки предварителни споразумения за покупка с производители на ваксини с цел да се снабдят с ваксини за целите на борбата с пандемията COVID-19 на ниво на Съюза.

Участващите държави членки, а не Комисията, ще придобият дози ваксини от производителите на базата на предварителни споразумения за покупко-продажба, освен ако не е договорено друго. Следователно всички политики за ваксинация остават по преценка за участващите държави членки.

Инициативата на Европейската комисия е свързана със затрудненията на държавите членки (в т.ч. и България) по време на пандемия от COVID-19 и цели да се осигурят антивирусни ваксини.

Участието на България в Споразумението би осигурило по-добър достъп на страната до необходимите ваксини, в условия на недостиг и при възможно най-добри условия, се посочва в прессъобщението.

През последната грипна пандемия 2009-2010 г. България бе поставена в неравнопоставено положение за достъп до антивирусни средства и в невъзможност да осигури необходимите количества медикаменти, поради ограничен производствен капацитет в световен мащаб, както и поради наличието на дългосрочни споразумения на някои от производителите с държави членки и наложени забрани за продажба преди задоволяване на местния пазар.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лю
    Любопитен
    1 0
    09:25, 29 юли 2020
    Нали уж ваксините бяха в теориите на конспирациите? И герберските тролове говореха, че няма да има никакви ваксини! Как така сега се упълномощава ЕС? Май всичко това, което се говори за насилствено и принудително ваксиниране ще излезе вярно?!
Последни новини