От х:

Днес в x:

Готова е предпазната ограда на "Метоха" в Асеновград

Изображение 1 от 3

    Новата предпазна ограда в местността "Метоха" в Асеновград е вече факт, това съобщи заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров. 

    Изграждането на съоръжението бе дълго чакано, след като момче падна от скалата и загуби живота си точно на Йордановден преди няколко години. 

    До днес мястото не бе обезопасено и съществуваше опасност да се случи нова трагедия, тъй като каменният зид бе с височина около 20-30 сантиметра и всеки можеше да го прескочи. 

    Проектът за изграждането на оградата бе дарен от "Ротари-клуб" - Асеновград. Финансирането е осигурено от общината.

    Сумата е в размер на 33 000 лева с ДДС, като тя бе заложена в общинския бюджет за 2020 г., гласуван на заседание на Общинския съвет в града.

    Целта е да се консервира съществуващият каменен зид в местността, която е и паметник на културата. 

    Към момента вече е изграден предпазният парапет, чиято дължина е 105 метра.

    По думите на Димитров се предвижда да бъдат изградени места за сядане, с цел да може пространството да се ползва за събития и мероприятия.

    Община Асеновград възнамерява да обезопаси цялата територия в местността. 

    "Оградата е достатъчно висока, че да не предоставя възможност за прескачане, като единствената й цел е да предотврати възникването на неприятни инциденти.

    Апелираме асеновградчани да ценят и пазят това съоръжение и местността като цяло, за да може тя да се ползва дълго време от всички", призова заместник-кметът Димитров.

    В заключение той поясни, че проектът на "Ротари клуб" - Асеновград е съобразен със стила и визията на местността, с цел да се запази духът на миналото.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини