От х:

Днес в x:

23 °C

Почина геният на филмовата музика Енио Мориконе

Италианският композитор Енио Мориконе, известен с филмова музика, почина в Рим на 91 години, съобщиха Ройтерс и АФП.
Той е бил хоспитализиран след падане, предизвикало счупване на бедрената кост.

Италианският маестро създава повече от 500 композиции за киното. Сред най-запомнящите са от филма "Добрият, лошият и злият", "Имало едно време на Запад" или от "Ново кино Парадизо". През 2016 г. той печели "Оскар" за оригинална музика за филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино. Преди това е номиниран пет пъти. През 2007 г. Мориконе получи почетна награда "Оскар" за цялостната си кариера. Лауреат е също на награди "Златен глобус", "Грами", БАФТА.

"Сбогом маестро и благодарим за емоциите, които ни подари" - написа в Туитър Роберто Сперанца, министър на здравеопазването.

Енио Мориконе създава също музика за телевизионни програми, оркестри, пише популярни песни. Слава обаче му носи работата с приятеля му Серджо Леоне, който го ангажира за своите спагети уестърни, сред които е "Доларовата трилогия" - "Една шепа долари", "За няколко долара повече", "Добрият, лошият и злият".

Мориконе използва неконвенционални инструменти, като еврейска арфа, подсилена хармоника, тромпети мариачи, окарина. Музиката му е съпътствана с реални звуци като подсвиркване, плющене на камшици, изстрели, рев на диви животни, например койоти. След това композиторът дълго се мъчи да се освободи от асоциацията със спагети уестърните.

Много запомняща се е музиката на Мориконе за филма "Мисията" на режисьора Робърт Джофе, за която е номиниран за "Оскар". Към историята за йезуитски мисии в Южна Америка през 18-и век Мориконе композира в стил на европейските литургии, но ги подсилва с местните барабани. Така предава преплитането на Новия и Стария свят.

Пише музиката също към "Имало едно време в Америка" на Серджо Леоне, "Недосегаемите" на Брайън де Палма, "Бъгси" на Гари Левинсън.

Роден е в Рим през 1928 г. Учи музика от баща си, който е тромпетист. В консерваторията влиза на 12 години. Учи тромпет, хорова музика и композиция. Поканен е в оркестъра на Академия "Санта Чечилия". Първата си музика пише за театъра и радиото, прави аранжименти за звукозаписни къщи. Работи с някои от най-големите италиански поп звезди на 50-те и 60-те години.

След успеха във филмите на Серджо Леоне някои от най-великите режисьори го канят да композира музиката за филмите им - Джон Хюстън, Терънс Малик, Бернардо Бертолучи, Бари Левинсън, Роман Полански, Уорън Бийти, Оливър Стоун, Франко Дзефирели.

Той е един от малкото италианци, станали холивудска легенда, без да живеят там.

През 1956 г. Мориконе се жени за Мария Травия. Имат четири деца - трима сина и дъщеря.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  То
  Тоно
  9 0
  11:50, 6 юли 2020
  Великолепна, запомняща се, незабравима музика ... Напр. темата с хармониката от "Имало една време на запад", темата в "Имало едно време в Америка", "Мисията"... Само няколко звука и ... настръхваш
  БЛАГОДАРИМ ТИ....
  Почивай в мир, МАЕСТРО!
Последни новини