От х:

Днес в x:

Законопроектът за частния фалит ще бъде внесен в парламента през юли

Законопроектът за защита на физическите лица при неплатежоспособност, уреждащ статута на т.нар. частен фалит, ще бъде внесен след публично обсъждане с гражданското общество. Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов след обществено обсъждане на законопроекта в парламента с представители на политически сили и институции.

Той обясни, че заради епидемията от COVID-19 не са могли да поканят неправителствени организации на днешното обсъждане. През първата седмица на юли ще направим такъв дебат, след което, отчитайки различните предложение, ще внесем законопроекта, каза Веселинов.

Нашите искания са всяко физическо лице, което не може да обслужва задълженията си, които са над шест минимални работни заплати и под 200 хиляди лева, тъй като не желаем да поощряваме кредитните милионери, да има право да поиска съдебна защита на база на определена процедура, при която той, в петгодишен период, издължава каквото е възможно към кредиторите си и в края на периода остава освободен от задълженията, обясни Искрен Веселинов.

Той съобщи, че на общественото обсъждане днес са били поканени всички парламентарни политически сили, но са присъствали само от БСП. Имало е и представители на Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието.

Искрен Веселинов съобщи, че в Министерството на правосъдието има създадена работна група, която евентуално в края на тази година ще се занимае и с въпроса за частния фалит, но, по думите му, това не е удовлетворително като срок. Веселинов коментира, че, според информацията от Министерството на правосъдието, вече оставаме последната държава в ЕС, която не е приела такъв закон.

От НАП са изразили цялостна подкрепа за законопроекта, но са имали някои конкретни бележки и предложения, най-вече свързани с публичните вземания, разказа Веселинов. "Получава се една двойна уредба на тези публични вземания - един път в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и втори път - в нашия закон. Това е резонна бележка, имаме я предвид и ще решим проблема с промени в текстовете", посочи той.

За да бъде поставено физическото лице под закрила, законопроектът на "Обединени патриоти" изисква кумулативното наличие на две предпоставки - неплатежоспособност /за повече от три месеца/ и добросъвестност. Секретарят на ПГ "Обединени патриоти" Христиан Митев /НФСБ/ обясни, че доста е ограничен кръгът на лицата, които могат да се възползват от такава защита, с цел да не се стига до злоупотреби.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини