От х:

Днес в x:

17 °C

Kрай на брифингите. Нови 25 установени с COVID-19

До дни още мерки ще паднат. Премиерът Борисов благодари на хората, които бяха на първа линия и на всички българи, които спазиха мерките. Фактите говорят безспорно, че се справихме добре в една тежка ситуация на пандемия в света. Надяваме се да няма втора вълна, каза Борисов. Показахме като нация, че можем да се пазим и имаме дисциплина. Мерките дадоха възможност да си подготвим болниците, това което направихме беше чудо.

Щабът не се разформирова, той продължава да работи до 31 декември. Информацията за текущите промени ще излиза на единния информационен портал. Няма да има ежедневно оповестяване с брифинги на щаба, каза Борисов. 

Всявана ли е паника сред населението? Благодарност не сме очаквали, но за това не трябва да питате щаба и мен, каза премиерът. Нямаше медия, която да не предава по цял ден какво се случва, какви са мерките. Държавните лидери по света заставаха да говорят по темата. Мога да твърдя, че най-меките мерки, най-навреме поставени, най-ефективни са в България, заяви категорично Борисов.

Дистанцията и дезинфекцията остават да се спазват и от 15 нататък. Всеки може по желание да носи маска. Дотогава има време, всяка нощ се гледат данните.

14-дневната карантина засега няма да се сваля за държавите, където има все още високи нива на заразяване. Гърция също има притеснения и настоява тя да остане до 15 юни.

Македония изпусна нещата, свалиха мерките и сега имат над 100 нови случаи. Ако това се случи при нас, пак ще трябва да се затворим, за да се предпазим.

Нещата не са приключили, щабът няма да се появява на живо, за да успокоим народа.

Притеснения има, риск има, че влизащите чужденци ще донесат зараза. Но има маса заводи, където не могат да дойдат чужди инженери, механици. В същото време - туризма. Трябва да се опитаме да преминем през тази криза.

25 са положителни проби за изминалото денонощие, съобщи проф. Мутафчийски на брифинг на НОЩ в четвъртък, 4 юни.

Направени са 1174 PCR теста за последните 24 часа. 

 са общо случаите на коронавирус у нас, 1116 са активните случаи.

Сред новозаразените има един 17-годишен на домашно лечение с лека симптоматика.

Двама са новозаразените медици.

До момента починалите са 147, един нов случай.

Излекуваните са 1322.

Настанените в болница са 148, от тях 8 са на интензивно лечение.

Това е 100-ния ден от създаването на щаба. В началото имаше една референтна лаборатория, сега са 143. Изследваните са 193 732, oт тях 85 435 са PCR. Всички останали страни отчитат общия брой.

26 677 са тестовете на 1 милион население у нас. Имаме около 1000 PCR положителни теста в повече от броя на заразените. Това е, защото са правени повторни тестове на заболелите, подчерта ген. Мутафчийски.

Прогнозите се оправдха в няколко моменти. Първо, говореше се за няколко пика. Стратегията беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да може да се справи системата. Това бе постигнато до голяма степен. В болницата във Видин възникна проблем, предислоциране се наложи в Пазарджик, Сливен, Ямбол.

Пик имаше през семицата до 26 април с 422 души. Повече такъв пик не е имало. Закономерно след това имаше спадане. Бяха открити доста клъстъри. След средата на май имаше двойно повишение на смъртността. В момента тя е в ниски граници - около 10 за седмица.

2592 са случаите според информационната система, 7 по-малко са по информация на НОЩ. 1317 са лекувани в болница. Екстубираните са 11, каза ген Мутафчийски.

Известни пререкания възникнаха на този последен брифинг между него и представители на медиите, относно "камионите с ковчези" и думите му, че "яко ще се мре". Моралът остана различен от двете страни на спора, щабът подчерта, че е абсурдно да се говори за това на хората, които не са напускали работните си места от месеци, за да спасяват човешки животи в ковид отделенията. От другата страна е фейсбук позицията, огласена по време на брифинага от репортери.  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини