От х:

Днес в x:

"Мултикултурният град" за тринадесети път в Кърджали

Тазгодишното издание на съвместната фестивална инициатива „Мултикултурният град” на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали, която се провежда за 13-ти път, отново разширява географската карта на местните културни събития – този път с участници от Портсмут, Южна Англия и Щутгард, Германия, и „връща”историческата лента на местния живот150 години назад.

В координирано партньорство с Фондация „Кор Кароли” от Варна с 3 събития ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване(1976/77), и вписан в Книгата за рекорди на Гинес. Ще бъде маркирана улицата на негово име в кв. „Възрожденци”, ще бъде поставен паметен знак пред Военния клуб в Кърджали, най-старата сграда на военен клуб в България(1870), в чийто медицински център за офицери и военослужещи на 4 юни 1930 г. се ражда бъдещият мореплавател, ав Арт галерия Кръг ще бъде представена гост-изложба на Военно-историческия музей от Варна с документални кадри от околосветското плаване на незабравимия ветроходец. Кап. Георги Георгиев е почетен гражданин на Кърджали(1978), а на 8 юни с гражданска инициатива на 14 културни институции, дружества и НПО ще бъде внесенаподписка за именуване на улица в града на името на поета и интелектуалец Давид Овадия, също почетен гражданин на Кърджали (1984), като част от програмата на Мултикултурният град’2020.Подписката ще бъде разгледана за одобрение на юнската сесия на Общинския съвет.

В пространството на Арт галерията в рамките на тазгодишната програма ще могат да се видят последователно дванетрадиционни и провокиращи въображението проекта. Първият е на младия кърджалийски архитект Джумхур Гьокчепънар, р. 1992 г. в Истанбул, отраснал в Кърджали, в моментамагистър в Университета в Портсмут ивече носител на награди за архитектура. Той участвас проекта си в ХVII-тото световно архитуктурно биенале в Буенос Айрес (2019) и е поканен да участва виталианскитя павилион на Венецианското биенале (май, 2021). Кърджалийци ще могат да видят различните етапи от неговата идея, получила вече световно признание, наречена от организаторите на събитието „Пробив в архитектурата: по следите на един уникален био- архитектурен проект, вдъхновен от бактерията Physarum polycephalum, и приложението му в градското планиране и строителството на сгради”. Изучавайки изключителната био- устойчивост и приспособимост на реално съществуваща бактерия в различни условия, Джумхур, който е някогашен участник в дейностите на Арт движение Кръг, създава модел за подобна устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решенияв съвременния град. Среща с автора ще е възможна с предварителни заявки от 10:00 ч. на 12 юни(петък), когато стартира събитието.

На 20 юни (събота) в родния град се завръща със своя проект още една кърджалийка, р. 1984 г., която от 2007 г. учи, живее и работи в Германия. Тя е дизайнеркаи автор на книгата „Шепот в главата” (немско издание). Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова”представя 40 нейни оригинални графични разработки на човешките състояния и пориви, включени в тази книга-изследване на глобалната биография на съвременния човек – метод, познат в европейските визулни изкуства като Мемография, но все още непопулярен у нас. Мемографиите представятчрез визуални решения личността на човека, неговата етика, етнос и ценности по начин, който е невъзможно да се опише като текст в биографията. В момента Фатма Мурадова работи в отдела за специални проекти наMarketingKauflandDeutschland в Щутгарт.

Наградата „Мултикултурният човек” тази година няма да бъде връчена поради забавянето на номинациите заради пандемията.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини