От х:

Днес в x:

Общинският съвет отново не взе адекватно решение за съдбата на фирма за ученическото хранене в Смолян

След около час дебати и различни предложения от групи в общинския съвет, съветниците днес все пак гласуваха и приеха докладната за заплащане на заплата на управителя на общинската фирма за ученическо хранене Григор Павлов. Това беше единственото, което се изясни, както и че лицензираният одитор, на който е предложено да направи проверката, е отказал категорично. Всички финансови, законови, организационни и други въпроси за бъдещето на фирмата, която натрупа борчове през последните години и се наложи училищата да поемат изхранването на децата, останаха да висят, както се случваше и на предишни заседания в годините назад. 

КРОС предложиха да се открие процедура за избор на нов управител на фирмата чрез конкурс, да се представи ясни концепция за управление на фирмата със срок до 1 септември и концепция тя да се оздрави и отново да храни учениците. Председателят на общинския съвет да изготви и на следващото заседание да се приемат правилата и критериите за участие, сред които и да е и изискването за висше образование и умения в технология на храненето, както и концепция за развитие на дружеството за столово училищно хранене.

Стефан Сабрутев от БСП пък предложи да се уведомят Държавната агенция за финансов контрол, за да се понесе отговорност за загубите на общинското предприятие, чиито дългове към доставчици около 150 хиляди лева ще трябва да се платят от общинската хазна. „Това са парите на съгражданите ни, трябва да има виновен или с лека ръка да забравим едни 150 хиляди. Всички вие, които не подкрепите това, ще носите отговорността.“, каза още Сабрутев.

Колегата му Иван Френкев пък предложи срокът да е по-кратък, защото така на практика дружеството няма да е работило почти една година. В крайна сметка, въпреки дебатите и взаимни обвинения кой е предложил, защо е избран сегашният управител Григор Павлов, и защо общинският съвет не е взел мерки по-рано, на което никой не даде адекватен отговор, докладната беше приета с 15 гласа „за“, 6 бяха против и 6 се въздържаха.

Така на практика се прави промяна в договора с Павлов, а възложителят, в лицето на община Смолян определя възнаграждение в размер на 300 лева месечно за 2 часа дневно до достигането на 40 часа месечно, за да започне действия по Търговския закон и Учредителния акт правни и фактически действия по вписване на обстоятелствата на дружеството пред съответните органи и Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

В докладната се предвиждаше да се назначи независим регистриран одитор Л. К. Д., който да извърши финансов одит на „Ученическо и столово хранене“ ЕООД, с определено възнаграждение в размер на 2 000 лева без ДДС, и в срок да изготви и представи одита пред Общински съвет – Смолян. На сесията стана ясно, че  е отказал, но така и не се разбра кой тогава ще го извърши.

Опозицията изрази надежда, че одит все пак ще се направи и от него ще стане ясно какви точно са загубите на фирмата за ученическо хранене. Съветникът Иван Френкев обясни отрицателния си вот така:

„Гласувах против, защото осакатихте предложението, това което правите от януари до сега и ще се прави, са половинчати мерки, а целта е да се замете всичко. Общината ще плати 150-160 хиляди, от одита дано разберем колко всъщност са. 4 месеца едно решение не може да се вземе и да се сигнализират органи за проверка, и за пореден път прикрихте какво се случи. Нищо не костваше да се сезират органите.“

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини