От х:

Днес в x:

Коронавирусната ваксина преминава по ускорен график в следващите фази на изпитанията в САЩ

Изпитанието за коронавирусна ваксина, започнало в Сиатъл, прогресира достатъчно добре, за да премине по бързия график на Администрацията по храните и лекарствата (FDA), като в ход е планирането на следващите две фази на тестване.

Първата фаза на изпитването, която трябва да гарантира, че ваксината е безопасна за хората, стартира в Изследователския институт за здравето Кайзер Перманент в Сиатъл. Първите участници получиха дози в средата на март, а миналия месец изпитанието беше разширено до Университета Емори в Атланта и Националния институт за ваксини, алергии и инфекциозни болести в Бетесда. NIAID финансира изпитанието. Ваксината е разработена от Moderna Therapeutics.

Миналата седмица Moderna заяви, че резултатите от фаза I са толкова обнадеждаващи, че FDA е разрешила фаза II на изпитванията, която включва прилагане на ваксината на 600 доброволци и установяване дали тя предизвиква желания имунен отговор.

Днес Moderna заяви, че FDA е издала разрешение за бързо проследяване, а директорът на NIAID Антъни Фаучи даде на ваксината своя вот на доверие по време на изслушване в Сената. "Ако постигнем успех, се надяваме да знаем в късната есен или началото на зимата", каза Фаучи.

Вече се планира фаза III на изпитванията. "Моят екип всъщност прекарва по-голямата част от времето сега в подготовка за фаза III, която според тях може да започне в началото на лятото", каза изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансyл по време на интервю за CNBC.

Бансъл се чуди как е ускорен графикът за фаза II и фаза III.

"В нормални времена щяхме да изчакаме нивата на антителата, да разгледаме общите данни, да попитаме експерти и едва тогава да започнем да правим материал от фаза II", каза той. "Tака че тук казваме, вижте, животът е в риск. Нека направим материал за фаза II по време на фаза I. Нека не чакаме ... нека просто да преминем във фаза II, веднага щом разберем, че безопасността на фаза I е положителна. "

Бансъл заяви, че зависи от Националните здравни институти да решат кога могат да се споделят данните от изпитванията от фаза I.

По-късно в процеса на клинично изпитване, ваксинираните участници традиционно се заразяват с патогена, от който трябва да бъдат защитени, за да се гарантира, че ваксината е ефективна. Това е сложен проблем за COVID-19, тъй като понастоящем няма надеждно лечение за спасяване на пациентите от ефектите на вируса, ако ваксината не работи.

Бансел каза, че базираната в Масачузетс Moderna разработва процедурата за тестово предизвикателство, като се започне с експерименти върху животни. "Ако получите правилния модел на животни, можете да направите предизвикателство с животни, като ги ваксинирате, и тогава им давате много висока доза от вируса, и можете да видите, знаете ли, получили ли са защита? Този вид клинична работа трябва да бъде публикувана доста скоро “, каза той.

Ако ваксината стигне достатъчно далеч, Moderna планира да я предостави на хиляди доброволци, благодарение на стотици милиони долари от федералното финансиране. Времето може да съвпадне с това, което се очаква да бъде втора вълна от заразявания.

Леонард Шлайфер, основателят и изпълнителен директор на Regeneron, заяви пред CNBC, че етиците ще трябва да се справят с трънливите въпроси, свързани с подобни проучвания. "Сигурен съм, че няма да има недостиг на хора, желаещи да участват доброволно", каза той. "Въпросът не е дали хората биха се присъединили доброволно към това, а въпросът е как излиза етиката".

Във всеки случай Бансълl се надява, че ще има повече от една ваксина, одобрена за употреба срещу COVID-19. "Наистина се надявам да имаме три или четири или пет ваксини, тъй като никой [единствен] производител не може да направи достатъчно дози за планетата", каза той.

Бансъл каза, че недостигът на ваксина вече предизвиква дискусии с федералното правителство.

"Как ще осигурим достъпност? Какви ще са приоритетите? Вярваме, че това не е решение на компанията “, каза той. Това се решава от клиничната общност, като се координира в цялата страна, пояснява той и допълва, че ще мине поне една година, година и половина, за да бъде снабдена цялата страна и целия свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Мн
    Много
    3 -1
    13:50, 13 май 2020
    лош превод.
  • 2
    'Ми...
    1 -1
    11:12, 14 май 2020
    ... преведи го ти бе, лешпер много знаещ.
Последни новини