От х:

Днес в x:

125 млн. евро постъпиха в сметката на КТБ (по кредит за акции на БТК) след 2 години съдебна битка

Общата сума на парите, събрани от длъжници на фалиралата Корпоративна търговска банка, нарасна до 1.25 млрд. лева. Това стана възможно, след като на 7 май 2020-а по сметката на обявената през 2015-а в несъстоятелност банка постъпиха почти 125 млн. евро.

Тази сума е вземане по кредит, с който през 2012-та КТБ финансира верига от компании за придобиването на акциите на БТК. Парите бяха дадени на Люксембургското дружество "V2 Investment", което ги прехвърли на следващата по веригата фирма "V Investment", което пък финансира дъщерното си "InterV Investrment S.a.r.l.", а през него парите достигат до "Вива Телеком Холдинг", която притежаваше БТК.

Синдиците на КТБ поведоха дълга и доста сложна съдебна битка в България и във Великобритания, като в крайна сметка успяха да осъдят "V2 Investment"и свързания с нея корпоративен клъстер и да си съберат вземането.

Както посочват от фалиралата КТБ, с постъпилите почти 125 млн. евро съществено се увеличават събраните парични средства в масата на несъстоятелността и съответно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания към КТБ АД (н).

Преди две години синдиците обявиха първата частична сметка за разпределение в размер на 570 млн. лева. Парите по нея са почти напълно прехвърлени по сметките на кредиторите на банката в съответствие с дела им в общия размер на дължимите от банката средства, като най-голямата сума - близо три четвърти от парите, отива във Фонда за гарантиране на влоговете.

С новопостъпилите средства синдиците могат да обявят нова подобна и дори по-голяма сметка за разпределение - до 700 млн. лева, да им останат пари за покриване на възможни финансови претенции по съдебни спорове и средства за издръжка на продължаващата процедура по несъстоятелност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини