От х:

Днес в x:

Европа отбелязва 75 г. от края на Втората световна война

Изображение 1 от 2

    Европа отбелязва 75 г. от края на Втората световна война в мрачно настроение заради пандемията от коронавирус, която принуди страните да отменят церемониите и дори Берлин обяви извънреден почивен ден за първи път, информира АФП.

    Германският канцлер Ангела Меркел ще се присъедини към президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да положат венци пред Neue Wache - основният мемориал в Германия за жертвите на войната и диктатурата. След това президентът на страната ще произнесе реч.

    За разлика от останалата част на континента, където 8 май ежегодно се отбелязва като Деня на победата (Европа), годишнината от безусловната капитулация на нацистка Германия винаги е била още един работен ден в най-голямата икономика на Стария континент.

    Столицата Берлин обаче обяви 8 май 2020 г. за почивен ден, за да си спомнят за деня преди 75 г., когато войната, отнела живота на повече от 50 милиона души, приключи в Европа.

    Решението на берлинските власти дори доведе до призиви да се почива на този ден всяка година и предизвика разгорещен дебат. Лидерът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд спори, че датата е твърде "противоречива".

    Пред вестникарската група RND той отбеляза, че това е ден на пълен разгром, ден на загуба на огромни части от Германия и загуба на възможността да оформи бъдещето си.

    Гауланд, който описа нацисткия период като само "петънце от птичи курешка" от славното минало на Германия, веднага беше разкритикуван.

    Йозеф Шустер, председателят на Централния съвет на евреите, отговори, че виждането на Гауланд за 8 май е типичен "неонацизъм".

    По думите му намерението е германците да се представят като жертви. Според него това изопачаване на историята и на нацистките престъпления е безотговорно.

    Първоначално президентът Щайнмайер поиска държавна церемония за отбелязване на 8 май - за първи път от 1995 г. - но събитието пред сградата на Райхстага е ограничено, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

    Мащабните паради в Европа по случай Деня на Европа са отменени, драстично намалени или ще се проведат онлайн, докато континентът се опитва да се справи с най-голямата криза от Втората световна война - този път невидим враг, който разболя повече от 3,7 милиона души по света.

    Според организаторите на събитията твърде рисковано е да присъстват ветераните, които вече са на преклонна възраст.

    Русия по традиция трябваше да проведе военния парад на 9 май, Деня на победата, на който щеше да присъства френският президент Еманюел Макрон. Но сега руското правителство е планирало само въздушен парад над Червения площад заради пандемията от коронавирус.

    Президентът на Русия Владимир Путин ще положи цветя пред Паметника на незнайния войн преди да се обърне към нацията.

    В Чехия, където мерките срещу коронавируса са отменени напълно, политиците ще полагат венци на Витков хълм в Прага в интервал от 10 минути, за да намалят контактите.

    Церемониите във Франция са драстично намалени, въпреки че Макрон ще присъства на събитие на Шанз-Елизе.

    Във Великобритания уличните паради на ветераните са отменени. Кралица Елизабет II ще се обърне към нацията в 20,00 часа по Гринуич, по същото време, когато баща й, крал Джордж VI, се обърна към британската нация по радиото за Деня на победата през 1945 г.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини