От х:

Днес в x:

Наближава стартът на Марс 2020. НАСА показа марсианския хеликоптер (видео)

Марсианският хеликоптер Ingenuity (Инженити) на НАСА, ще пристигне на Червената планета на 18 февруари 2021 г.

Неговата мисия е да демонстрира първи полет в друг свят. JPL-Caltech - лабораторията за реактивни двигатели публикува ново видео на марсианския хеликоптер. Хеликоптерът ще се вози на Марс, прикрепен към корема на следващия ровър Perseverance.

Прозорецът за изстрелването от Кейп Канаверал е 17 юли - 5 август 2020 година. След като ровърът кацне в района на кратера Джезеро, марсианският хеликоптер ще има 30-дневен прозорец, за да извърши един или повече полети в разредената атмосфера на Червената планета.

Мисията на хеликоптера е експериментална, изцяло отделна от научната мисия Марс 2020. Малкото, изцяло автономно устройство може да излита и каца от терена. Тези експериментални тестови полети ще помогнат в търсенето на решения за малки хеликоптери за бъдещите мисии на Марс. Те биха могли да играят роля на роботизирани разузнавачи, са преглеждат терена отгоре или да служат за научна работа, снабдени с инструменти. Издигането във въздуха би дало на учените нова гледна точка за геологията на региона и би позволило да надникнат в области, които са твърде стръмни или хлъзгави за роувър. В далечно бъдеще марсиански хелокоптери могат дори помагат на астронавтите да изследват Марс.

Проектът е единствено демонстрация на технологии и не е проектиран да поддържа мисията Марс 2020, която ще търси знаци за
древен живот и ще събира на проби от скали и утайки в епруветки за потенциално връщане на Земята от по-късни мисии.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини