От х:

Днес в x:

Запознайте се с пепелянката на Салазар - нов вид с ярък цвят

Изображение 1 от 2

    Нов вид пепелянка, открита от учените в Североизточна Индия, бе наречена “Trimeresurus salazar” (пепелянката на Салазар) в чест на героя от поредицата книги и филми за Хари Потър, съобщи ScienceAlert.

    Новият вид е открит по време на експедиция в джунглата на Аруначал Прадеш. Биоразнообразието в този район не е добре документирано, подчертват учените, а различни видове пепелянки може много да си приличат. Има два други вида там, силно подобни на тази змия, но учените обърнали внимание на необичайно яркия зелен цвят и червеникаво-оранжевата странична лента на главата на отровната змия. Те взели генетичен материал и анализирали генома на ДНК. Така било доказано, че става дума за различен вид.

    В случая с пепелянката на Салазар, новият вид е един от около 50 от този род отровни змии, за които са характерни топлочувствителните ями в главата им, които използват за навигация и лов. Много от тях са със сходни нюанси на ярко зелено и със сходни физически характеристики. Ноучените посочват, че има няколко основни разлики, включително броя на зъбите и формата на хемипениса. Мъжката пепелянка на Салазар също има ярка оранжева ивица на главата си.

    Магьосникът Салазар Слидерин е основател на един от четирите дома в училището в Хогуортс. Традиционните му цветове са зелено и сиво. Той може да комуникира със змии.

    Коментари в сайта

    Последни новини