От х:

Днес в x:

Сърбия - опасна за журналисти, с популярни фалшиви новини, с осем позиции пред нас

Сърбия е с три места надолу в годишния доклад за свобода на медиите на Репортери без граници за 2020 г. и сега е на 93-то място. След нея в региона са само Черна гора /на 105 място/ и България /на 111 място/, съобщава агенция Бета.

В мотивите за Сърбия е отбелязано, че след шест години управление на Александър Вучич, първо като премиер, а после и като президент, Сърбия е станала страна, в която често е опасно да си журналист и където фалшивите новини стават все по-видими и популярни.

"Броят на нападките срещу медиите рязко се увеличи, а официалните лица все по-често използват остра реторика против журналистите. Някои смели журналисти продължават да покриват опасни теми като престъпност и корупция. Заради силната концентрация на собственост на медии в страната обаче техните информации обикновено са достъпни само в интернет", пише в мотивите на Репортери без граници.

От страните в региона най-добре се пласира Словения, която е на 32 място, а миналата година бе на 34-то, следвана от Румъния, която заема едно място надолу и е на 47 позиция.

Босна и Херцеговина се е изкачила с пет места и сега заема 58-мо място. Веднага след нея е Хърватия, която е напреднала също с пет места в листата и е на 59-то място. Гърция остава на 65-то място, Косово от 75-то отиде на 70-то място, а Албания падна с две позиции и е на 84-то място.

Северна Македония е на 92-ро място, което е увеличение с три позиции в сравнение с миналата година. Веднага след нея е Сърбия, която е паднала с три позиции и е на 93 място.

След Сърбия от страните в региона са Черна гора, на 105 място, което е една позиция надолу, и България, която остава на 111-то място. Турция е на 154-то място в годишния доклад за свобода на медиите на Репортери без граници. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини