От х:

Днес в x:

20 °C

За неверни данни в декларациите на КПП не може да има санкции, смята експерт

Заповедите на министъра на здравеопазването имат много пороци и се очаква лавина от дела. Това прогнозира специалистът по медицинско право адв. д-р Мария Петрова в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

По думите й, би трябвало правилата и забраните, които се налагат, да бъдат ясни и недвусмислени, а това не се наблюдава при заповедите на министър Кирил Ананиев от началото на извънредното положение заради разпространението на коронавируса в България. Тя даде пример със забраната за посещение на паркове и градинки като посочи, че има различно тълкуване, а това се дължи на факта, че в заповедта те не се изреждат ясно и точно.

"Остро ги критикувам, защото оставам с впечатление, че те всяват смут в обществото и хората наистина не могат да разберат какво им е позволено и какво им е забранено", подчерта Петрова.

Тя даде пример с дела за нарушена карантина, които е прочела, и обясни, че в тях прави впечатление, че повечето хора не са били наясно, че карантина означава да останат вкъщи и да не излизат от дома си.

Юристът коментира и заявките на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и на ръководството на МВР през последните дни, че за лъжливи данни в декларациите при пътуване хората могат да бъдат санкционирани с глоба от 100 до 300 лв., както и с лишаване от свобода до 3 г.

Петрова подчерта, че това е съвсем друг текст от закона, а декларациите не са прикрепени към никакъв нормативен акт, по който се носи наказателна отговорност. Те са регламентирани само в заповед на министъра на здравеопазването. Освен това, според нея, у всички, които са останали в София за празниците, остава и усещането, че не всички нарушители на ограниченията за пътуване ще бъдат санкционирани.

Именно по тази причина, по думите й, се създава предпоставка за това хората, които не искат да спазват правилата за противоепидемичните мерки, да намерят "вратичка" в заповедите или в закона и да дават лош пример на останалите, които също са с ограничени права по време на извънредното положение.

"Трябва да се спазват основните принципи в подобни положения - равнопоставено да третираме всички, мерките да са пропорционални, защото докато в село Паничерево имаше издадена изрична заповед на министъра на здравеопазването. По отношение на столичните квартали такава липсваше", коментира д-р Мария Петрова по повод напрежението преди дни в кварталите "Филиповци" и "Факултета".

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Мо
  Може
  6 -4
  10:10, 19 апр 2020
  Но министъра явно е помислил и за вас гладните адвокати за да гушите парички след пандемията нали все пак трябва да се мине през съда за отпадане а ние без вас няма как ето лапаницата
 • 2
  До
  До умния
  4 -3
  11:30, 19 апр 2020
  Ами недей да обжалваш, бе, Андрешко!
 • 3
  До
  До умния
  2 0
  15:02, 19 апр 2020
  Андрешко може неволно да попадне в ситуацията и как реши че си от богопомазаните
 • 4
  Ив
  Иванов
  3 0
  15:25, 19 апр 2020
  Заповед на министър не може да наруши конституцията и законите. Именно за това , това е един кьорфишек.
  Не ме разбирайте погрешно. Аз съм за спазване на разпоредбите стига те да са оформени законосъобразно.
Последни новини