От х:

Днес в x:

Фантастика от Кърджали ще се чете в Русия

Изображение 1 от 2

    Кирил Добрев и Валентин Иванов са познат писателски тандем, свързан с Кърджали

    Двама бивши съученици Кирил Добрев и Валентин Иванов от години са творчески тандем, познат в областта на фантастиката. Техният разказ "Разказвачът на приказки служи на нравите" излезе преди дни в Русия в антология „Трето пришествие“ с произведения на български писатели. Сборникът съдържа 13 разказа на 9 български автора.Появата на „Трето пришествие“ е забележителен пробив – това е първата българска фантастична книга, който се появява в каталозите на престижно руско издателство след тридесетгодишно прекъсване – московската издателска къща "Вече" е сред десетте най-големи в страната. До сега е публикувала над 20 000 заглавия с общ тираж над 140 милиона екземпляра.

    Двамата съавтори са били съученици в училище „Димитър Благоев“, днес СУ „Йордан Йовков“.През последните години Валентин редовно участва в работата на лагер-школата по астрономия в курорта „Бели Брези“. Той е професионален астроном и от два десетилетия работи в Европейската Южна Обсерватория, най-голямата обсерватория в света. Автор е на повече от сто статии в научни списания, сред които са престижните „Nature“ и „Science“. Иванов пише фантастика от ученическите си години. Негови разкази са публикувани в САЩ, Австралия и Германия. Автор е на сборник с есета и литературна критика „Мисли за фантастиката“. Той е един от създателите на алманаха "Фантastika", който през 2015 г. спечели наградата на Европейското дружество на фантастите за най-добро периодично издание на стария континент. Най-новият му фантастичен фейлетон „Как инженер Ганев направи България велика“ може да се намери на страниците на чикагския вестник „Bulgaria“.

    Кирил е икономист и живее в Кърджали. Интересното в работата на двамата писатели е, че те пишат онлайн и се срещат обикновено всяко лято на „Белите брези“. Първият им съвместен разказ е „Професия Юнак“, а последният –„Операция Мъртъв сезон или магия по никое време“.

    Валентина Иванова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини