От х:

Днес в x:

Новото отделение в МБАЛ – Асеновград ще е готово до 2 седмици

Изображение 1 от 3

    Благодарение на безбройните дарители ще могат да бъдат закупени консумативи и оборудване.

    Отделението се обособява специално, като в него ще бъдат настанявани леки и средно тежки случаи на пациенти, заразени с коронавирус. Идеята е да не се засичат инфекциозно болните и пациентите с други заболявания. Така при постъпване на заразен, няма да се налага карантиниране на цялата сграда. За целта на този етап е обособено Първо вътрешно отделение, което се намира на 3 етаж.

    Според предварителната план-сметка за строително-монтажните работи ще са необходими около 265 000 лева. В отделението ще бъдат разположени 22 легла, като стаите ще са със самостоятелен санитарен възел. Предвидено е да се изгради помещение с 6 интензивни легла с респиратори за реанимация на по-тежките случаи, включително и друго необходимо оборудване. Ще има и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Ще бъдат създадени манипулационна и помещения за лекари и медицински сестри. Обособени ще бъдат и още два сектора – чист и инфекциозен, според изискванията на РЗИ, за да не се разпространи заразата, докато медицинският персонал преминава през помещенията. Тъй като се очаква медиците да работят при голямо натоварване, са им осигурени санитарни и помощни помещения.

    При направена справка става ясно, че един респиратор се продава поне за около 30 000 лева – 50 000 лева. Най-големият за момента проблем, според управителя на МБАЛ д-р Иван Червенков, е набавянето на оборудване, тъй като търсенето на апарати е голямо, а производството не е достатъчно. Към момента болницата разполага с 3 дихателни апарата в изправност.

    Отделно от отпуснатите от Общината средства (290 000 лева от местната хазна), бяха направени и дарения от благодетели на стойност над 325 000 лева. Средствата ще бъдат ползвани за закупуване на апаратура, лични предпазни средства за медицинския персонал, защитни консумативи, медикаменти. За да се следи разходването им бе сформирана специална комисия.

    Болницата очаква доставка на 50 еднократни предпазни костюма, всеки от които на цена 30 лева без ДДС . Закупени са еднократни маски, шлемове, калцуни, има и дарения на лични предпазни материали.

    Новото крило на МБАЛ – Асеновград стои недовършено близо 20 години. Очаква се цялостният ремонт да приключи до 2 седмици, като при усилен труд отделението ще бъде готово за ползване до 2-3 седмици, посочи д-р Червенков.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини