От х:

Днес в x:

27 °C

Депутатите се изпокараха как ще работят в извънредното положение и за заплатите си

Депутатите ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система в НС, а по време на обсъжданията в залата ще има не повече от 1/4 от всички 240 депутати. Великденската и лятната ваканция се отменят. Регистрацията на народните представители ще става час по-рано от старта на заседанията. 

Това са част от новите правила, по които ще работи парламентът по време на извънредното положение.

Новите текстове предвиждат внесените законопроекти да се разглеждат само от водещата комисия, а не от няколко комисии, както беше досега. 

Председателят на НС ще определя началния час на гласуването, като той не може да е по-малко от 30 мин. след края на разискванията.

Депутатите ще се разделят на две групи и ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система, а резултатите ще се обобщават от секретарите в парламента.    

Срокът за внасянето на писмени промени в законите, приети на първо четене, ще бъде 24 часа. На второ четене депутатите отново ще гласуват по график, разделени на две групи. Гласуването на всяка групa ще е глава по глава, раздел по раздел или текст по текст до изчерпване съдържанието на съответния доклад за второ гласуване и на направените по време на разискванията предложения. 

Разискванията по новите правила продължиха повече от час при строги мерки - депутатите сядаха на разстояние, някои дори останаха прави, а трибуната се дезифекцираше непрекъснато. 

Вносители на приетите днес промени в правилника на НС са Красимир Ципов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Красимир Ципов заяви, че се създават правила за работа в съответствие с препоръките на Националния оперативен щаб и призова да се подкрепи предложението.

От БСП се обявиха против и обвиниха управляващите в опит да се попречи на работата на парламента.

Кристиан Вигенин посочи, че се търси начин как отново да се разпусне парламентът, макар и за няколко дни.

Вингелин беше категоричен, че БСП няма да подкрепи предложението. "Това предложение не е за да се гарантира сигурността на народните представители, а да се осигури комфорта на правителството", коментира той. И даде пример с касиерите в магазините, шофьорите, полицаите, след което запита: "С какво ние сме по-ценни, за да спираме работа?"

От ДПС напомниха, че причината да не се мине към онлайн заседания на парламента е, че няма консенсус дали се нарушава конституцията.

"Питахме конституционалисти за дистанционното гласуване и има разнопосочни мнения. Някои казаха, че е възможно при определени условия. След като нямаше консенсус това да се случи, очевидно ще работим така. Нямаме никакво намерение да поставяме под заплаха работата на органа, осигуряващ българската демокрация", добави Йордан Цонев.

Горещ спор се разрази и по въпроса за депутатските заплати и се удари челно в коронавируса. Започнаха спорове кой колко е дарил за битката със заразата.

"Тезата да не се повишават заплатите е теза парите да останат в бюджета на Народното събрание и в края на годината ще влязат в бюджета на държавата. Нашето решение беше да го дарим там, където има нужда", каза Цонев. Той добави, че всички са направили някаква дарителска кампания.

Депутатът от ДПС подчерта, че тяхната парламентарна група е от 26 души и са направили дарение малко повече от най-голямата и два пъти повече от втората по големина парламентарна група. "Най-големият дарител в страната е депутат от ДПС – г-н Делян Пеевски. Поели сме ангажимента си и го изпълняваме без да вдигаме шум", добави Цонев. 

От БСП пък не пропуснаха да напомнят, че досега са предложили на три пъти да бъдат намалени или поне застопорени депутатските заплати, но не срещнали разбиране у другиге парламентарни сили.

"През 2017, 2018 и 2019 г. от БСП внасяме законодателно предложение за намаляване и замразяване на депутатските заплати. Твърде са цинични определенията, които чух към нас 3 г. подред. Всичко беше показност и популизъм. Близо 600 души са на този режим. На тези заплати са Конституционният съд, КЗК, президентът, премиерът, министрите, омбудсманът и др. Въпросът е принципен, морален, политически. Всички сте гласували против замразяването на заплатите, сега изведнъж решавате, че това е много хубаво и много нужно“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Александър Ненков от ГЕРБ побърза да се застрахова, че повдигането на темата винаги вреди на авторитета на институцията. А ГЕРБ не е подкрепял предложението на БСП, защото България е била във финансов възход. 

В понеделник ще има извънредно заседание, на което ще се разглежда предложението на ГЕРБ за замразяването на депутатските заплати. Ще се разглеждат на второ четене промените в държавния бюджет, както и новите внесени текстове в закона за извънредното положение

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини