От х:

Днес в x:

Първа щета за тази година: Мечка край Триград удави овца и говедо

РИОСВ-Смолян провери първият за годината сигнал за щета от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин. Постарадаият стопанин обяснил, че след паша на стадото от овце и говеда, била установена липса на едно от говедата. При оглед в местността  Краево, на около два километра от селото, освен говедото е открит и труп на една овца. В близост до мястото са открити и следи от защитения вид. За  регистрираната щета РИОСВ Смолян ще изготви предложение за обезщетение на собственика.

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата. 

За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини