От х:

Днес в x:

"Упоритост": Така ще се казва новият марсоход на NASA

NASA обяви името на своя следващ марсоход: Perseverance, което в превод от английски означава „упоритост“, „постоянство“. То бе избрано след конкурс с над 28 000 предложения.

Това е петата подред машина, която ще изследва повърхността на Червената планета след Sojourner, Spirit, Opportunity и Curiosity.

Името бе обявено по време на събитие в началното училище "Лейк Брадок" в Бърк, Вирджиния, а победителят е 13-годишният Александър Матър. Според момчето името е символ на факта, че човечеството никога няма да се откаже и винаги упорито ще продължава напред в бъдещето.

NASA също казва, че "упоритостта и любопитството" са в основата на всички открития. Космическата агенция вече е изпратила няколко марсохода на Марс. Наскоро тя загуби контакт с Opportunity (Възможност) след продължителна пясъчна буря на Марс, която обхвана цялата планета.

Марсоходът Curiosity (което в превод от английски означава "любопитство") бе изстрелян на 26 неомври 2011. Той изследва Червената планета и до ден днешен. Curiosity надживя значително планирания срок на мисията си и ще продължи да работи като Opportunity - колкото се може повече.

Междувременно Perseverance вече е готов за своята мисия. Тя ще включва търсене на индикации дали някога на Марс е имало форми на живот. Освен това ще тества и нови технологии, които да се използват и при пращането на хора до Марс. Той ще вземе и първите скални проби от Марс, които ще трябва да се върнат до Земята.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини