От х:

Днес в x:

14 °C

Космическата маруля по-богата на хранителни вещества от земната

Астронавти откриха, че марулята отглеждана на борда на Международната космическа станция съдържа повече хранителни вещества, от тази растяща на Земята.

Това е огромен пробив за бъдещите мисии в далечния космос, според микробиолозите от Космическия център Кенеди, които оглавили експеримента.

Успешното отглеждане на ядивни растения ни приближава с още една крачка до мечтата за колонизиране на Марс.

Салатата била засадена и отглеждана на борда на Межуданородната космическа станция от 2014 до 2016.

Астронавтите я подправяли с олио и оцет.

Видът отглеждан на МКС е червена маруля, растящ за около 33-56 дни.
Способността за отглеждане на храна в устойчива система, безопасна за консумация от персонала ще е от жизненоважно значение за по-дългите мисии на НАСА.

В момента астронавтите се изхранват с пакетирати плодове, ядки, шоколад, скариди, фъстъчено масло, пилешко и говеждо.

Тези храни често се стерилизират чрез нагряване или сушене, за да се удължи срокът им на годност.

Преди марулята, астронавтите на борда на МКС никога не били опитвали прясна храна.

Сега в рамките на проекта Veggie project ще започнат да се отглеждат и други зеленчуци- като чушки и домати.

Като се изключи приятната промяна в диетата, свежата продукция ще осигурява на астронавтите допълнително калий и витамини K, B1 и C.

След проведени анализи се оказало, че марулята на борда на МКС съдържа повече хранителни вещества от тази на Земята и била защитена от вредители, въпреки условията на слаба гравитация и по-силна радиация.

Първата пилотирана мисия до Марс е планирана за края на 20-те години.

Хората може да се пренесат трайно на Червената планета до края на 30-те, като за целта ще се нуждаят от плодове и зеленчуци.

Отглеждането на зеленчуци може да се окаже полезно и за предстоящата мисия Артемис 3 до лунния южен полюс и програмата SpaceX на Илон Мъск.

Космическата салата се развивала необезпокоявано в продължение на 33-65 дни, преди да по-зрелите листа да бъдат консумирани от екипажа.

Останалото било замразено и върнато на Земята за химичен и биологичен анализ, за да бъдат разкрити състава и хранителната стойност.

За сравнение на Земята също била отглеждана маруля при подобни условия.

В някои случаи космическата маруля била по-богата на вещества, като калий, натрий, фосфор, сяра и цинк.

Съдържала и повече феноли, които имат антивирусни, противоракови и противовъзпалителни свойства.

Земната и космическа маруля се отличавали с еднакви стойности на антоцианин и други антиоксиданти, които предпазват клетките от опасните радикали.

Не били открити разлики в микробните колонии – включително гъбички и бактерии, които биха могли да засегнат здравето на растенията.

Анализирайки ДНК-то им, изследователите открили че разнообразието е еднакво, което се приема за изненадващо, като се имат предвид уникалните условия на МКС.

Очакванията били условията на Международната космическа станция да доведат до развитието на по-различни организми.

Станало ясно и че марулята не е носител на други отровни организми като Е.коли и салмонела.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
28 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
28 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
28 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
28 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
28 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
28 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
28 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
28 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
28 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
28 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
28 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
28 май 2020
Последни новини