От х:

Днес в x:

Те са тези дето хранят „помиярите“ в квартала. И няма да спрат да го правят

  Наричат ги луди, откачалки, отнасят псувни почти всеки ден. Често са най-недолюбваните в квартала, в махалата, в блока. Причината - те са хората, които хранят бездомните кучета и котки. Те са тези, които оставят тайно купички с храна, кашони или одеала. Някои, след поредния скандал със съседите, се престрашават да изградят някоя колибка за любимата бездомна душа. Те познават по физиономия всички бездомни кучета. Дават им имена, често ги лекуват и дори кастрират с пари от собствения си джоб. Влизат в словесни двубои с хора, които ритат, душат, тровят, стрелят „помиярите“. Казват, че по отношението към животните може да се познае какъв е човекът.
  „Ако един баща рита пред детето си куче или коте, след време и детето започва да рита. По-късно ще посегне и на човек“, обяснява Татяна Трайчева, която е съдържател на ресторант в Смолян. „Хората не разбират, че ние като се грижим за животните, реално се грижим и за смолянчани. Защото, когато едно куче е нахранено и обгрижвано, то не е агресивно и никога няма да нападне", довършва с емоция Татяна. Всеки ден някой им крещи реплики от рода на: „Като толкова ги обичаш, прибери си ги в къщи!“. "И ние това искаме, но не можем всички. Много са...", добавя Людмила от Смолян.
   
  Повечето от тези мъже и жени вече са приютили коте или куче в дома си. Единствената им награда е целувка от мокрото носле на някой „бълхар“. Всеки водел „битката“ си сам. До преди около месец. Призив в социалните мрежи от Приюта за бездомни кучета в Девин започва лека-полека да ги обединява. От там молят за одеала за четириногите. Каузата ги обединява и започват да се откриват един друг извън виртуалната мрежа. Създават собствена група във фейсбук под името "Сърцати зоодоброволци в действие-Смолян". Всеки от тях е с различна професия и с една и съща любов към животните. И наистина се превръщат в зоодоброволци в действие. Започват да събират стари одеала и само за седмица събират над 120 одеала. Ани Костадинова пали колата си и доставя топлината за кучетата. Не я спират нито снега, нито неизчистените пътища от Смолян до Девин. Разходите по транспорта и доставката плаща от джоба си. След броени дни става ясно, че в приюта са прибрали поредните изхвърлени на улицата кутрета. Снимки на изоставени животни, останали само кожи и кости, като Тоби, разплаква не една  от жените в групата. Вместо да се вайкат, се организират и събират около 500 лв. С тях купуват големи количества храна, сред която и такава за бебета и болни възрастни животни. Този път към приюта тръгва Мариана Неделева. Тя е зооинженер и е шеф на отдел в Областната администрация. Въпреки това намира време да стигне, също със собствени средства, до приюта в Девин. Следва случай, при който успяват да намерят осиновител за едно от изхвърлените кутрета. Жената, която иска да го вземе обаче, е от Смолян, има бебе и няма кола да пътува до Девин. В действие влиза поредната зоодоброволка-Дафи Владимирова. Момичето лично отива до приюта и вечерта предава Чарли на новото му семейство. Цялата група от зоодоброволци ликуват. Решават да започнат всеки месец да събират по пет лева. С тях да купуват храна и консумативи за бездомните. Започват да ги подкрепят ветеринари, а голяма опора за тях е полицаят Атанас Христов, който е порфесионален водач на полицейски кучета. Той вече изработва поводи за обучение на бездомните от бъдещия приют в Смолян. Младият мъж е готов да обучи всяко едно животно, което ще бъде осиновено. Заема се със задачата безвъзмездно, защото просто обича животните.
  Успехът на каузите дава надежда на зоодоброволците. И решават, че могат да помогнат с повече, както на животните, така и на хората. Основно обаче искат да спрат избиването и малтретирането на четириногите в Смолян. Всички споделят едно и също. През определен период различни животни изчезват. Чували са страшни слухове, че ги събират и изтребват край сметището на Герзовица. В същото време виждат, че броят на изхвърлените животни расте. Постоянно се появяват нови, все по-породисти. Омръзнали на някой. Категорични са, че именно стопаните, които изхвърлят домашните си животни, включително и бебета, са първоизточникът на проблема с безстопанствените кучета. Но за да стигнат с конкретни мерки и  предложения до местната управа на Смолян разбрали, че административно им трябва помощ от някоя неправителствена организация. Мария Сидова се свързва с НПО "Дара". Бързо получават подкрепата й.
  Жените не спират до тук, искат среща с кмета Николай Мелемов. Той ги приема с готовност да си съдейства с тях. Те искат от него да се вкарат промени в нарадбата за кучетата. И конкретно:по-високи глоби за тези, които изхвърлят животните. Заявяват готовност да тръгнат с екоинспекторите от общината и да опишат всяко едно куче, във всеки един двор или къща. Настояват собствениците да бъдат задължени да чепират животните. Така, ако кучето попадне на улицата, ще се знае от кого е изхвърлено. Заявяват готовност да помагат в бъдещия смолянски приют. Предлагат в зоомагазините да бъдат поставени кутии, в които да се събира като дарение храна за бездомните животни.

  Няколко дни по-късно един видеоклип взривява социалните мрежи. Той е заснет от София Сариева, която също е част от зоодоброволците. Жената вижда как на Станевска махала мъж с пушка стреля по едно от кучетата, за които тя се грижи. Хуква след него и застава пред джипа, в който има и друг мъж. Настоява да разбере кои са, имат ли разрешително да упояват кучетата и защо го правят. Един от мъжете я гони безцеремонно, но София не се отказва, обажда се на 112 и подава жалба. В следствие на проверката се оказва, че мъжете всъщност са „ловците“ на кучета  от община Смолян. По-късно става ясно, че  приспали животното, за да го кастрират. Канят зоодоброволци да присъстват на манипулацията. След като се убеждават, че са на "една страна“, мъжете от общината и зоодоброволците си стискат ръце. „Ловците“ им разказват, че въпреки кастрациите броят на бездомните расте, защото хората не спират да ги изхвърлят. Хващали са бусове от други общини да разтоварват по 10-15 броя наведнъж. За да се спре с това, до дни се очаква монтажа на видеокамери в Смолян, включително на входовете и изходите на града.

  А зоодоброволците са категорични, че няма да допуснат вече в Смолян да се избиват и малтретират животни. Казват, че вече са много и ще дебнат навсякъде. Ако видят агресивно животно или разгонена женска, са готови  да ги закарат до "ловците" за кастрация. Искат да защитят хората от глутниците. Затова се надяват смолянският приют за кучета да бъде готов до пролетта. Така им обещал кмета Мелемов.
  Някой ще каже: защо не помагат на хора или болни деца. Фактът е, че хората, които обичат животните, са първите, които пускат и последните си пари в кутиите за дарения, поставени за децата. Защото ако обичаш животните няма как да не обичаш хората. Ако посегнеш на животно, значи можеш да посегнеш и на човек, завършват съжденията си зоодоброволците. И канят всеки смоляначнин, който иска с реални действия да помага, да се включи в групата.  

  Анелия Веселинова   
   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Лъ
   Лъжаци на рояци
   5 -27
   13:36, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ня
    Няма лъжа, няма измама
    26 -2
    17:42, 16 фев 2020
    Нещо не сте с час, аз съм една от лудите дето “ламтят за пари”. Никой, никога не ми е давал един лев, за да нахраня някое куче или коте. Така съм възпитана, да обичам, въпреки , че нямат дом. Всеки ден храня котките и кучетата пред блока, кучетата бяха крайно агресивни, но впоследствие започнаха да махат с опашки и да се радват на всички, спряха да виждат заплаха в хората. Единствената ми награда, драги, е че спя спокойно всяка нощ, знаейки, че съм напълнила нечие коремче или някой ще спи на топло тази вечер.
  • 2
   Гр
   Гражданин
   30 -3
   14:24, 16 фев 2020
   Както винаги се лее злаба. За всички невежи по темата и следващите с хейта - простено ви е, защото не сте запознати с проблемите, начина на действие и законите. Доброволчеството е безплатно! Добрите дела обединяват хората, а тези със злобата и простотата си могат само да коментират и злобеят!
   • Х
    Х
    9 -26
    14:43, 16 фев 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   См
   Смолянчанин
   6 -25
   14:51, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ка
    Карма
    22 -4
    16:29, 16 фев 2020
    Като има кучешка тения мийте си зеленчуците и ползвайте изобретението, наречено САПУН за ръце. Също и прочетете малко за кучешката тения и как се хваща. И дори всички кучета да се избият пак ще има глутница от кучета, защото невежите непрекъснато развъждат и изхвърлят. А вие, които сте готови да ги убиете сте просто убийци и ще платят децата ви, ако ги имате. Вселенски закон! Тъй че опичайте си акъла, за да не се вайкате после защо на вашите деца и внуци това и онова им се случва. Животните са тест за човещина и като не го издържите, ще си търпите последствията. Като сте казали "А", ще кажете и "Б", но това може и да ви изтръгне сърцето. Но само, ако го имате. Чудовищата сърца по принцип нямат.
   • Ан
    Анелия Веселинова
    23 -4
    17:00, 16 фев 2020
    Благодаря,че споделихте резултатите от теста,който явно сте ми правили за ум и кадърност.И въпреки,че според квалификациите ви не съм го издържала ще ви отговоря-Не се срамувам да си сложа името.Жените,които са описани в репортажа също застават с имената си.Не издават анонимни присъди за разлика от вас.
  • 4
   Ед
   Един
   5 -19
   16:44, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ба
    Баш кучкарката
    23 -2
    17:25, 16 фев 2020
    За хората, които си мислят, че са центъра на Вселената и че само те имат право да живеят на Земята егоизмът и злобата са основни качества. Те никога няма да проумеят думата,, доброволчество", нито да разберат защо някой го прави. За тях всичко е свързано с пари и не биха помогнали както на човек, така и на животно без да имат изгода от това. Виждам, че доста такива са коментирали и не се учудвам. Жалки човечета, знайте само едно - човек или има сърце, или няма! Вие сте от вторите и никога няма да разберете милосърдието на Човеците, за които става въпрос в статията! Изливайте отровните си думи колкото искате - всичката тази жлъч трови вашите души! Нещастни са тези, които никога не са разбрали безкористната любов на животните.
  • 5
   Ис
   Истината
   3 -16
   17:35, 16 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ба
    Баш кучкарката
    16 -2
    17:46, 16 фев 2020
    Заповядай и ти да се включиш в лапачката, че на доброволците ще им дойде много, та ще има и за такива като теб!
  • 6
   Де
   Деян
   23 -2
   17:55, 16 фев 2020
   Колко ли трябва да си задръстен и ограничен, концентрирал се само върху задоволяване на плътските си потребности, за да не можеш да проумееш, че има хора, които отделят от залъка си, за да нахранят или лекуват бездомно животно ... И го правят безвъзмездно, ОТ СЪРЦЕ - израз, чийто смисъл, няма как да схванете, защото такова ви липсва.
   Факт е, че който има очи и сърце за страданието на животните, има и за хората. Този, който е готов да даде от залъка си, го прави, независимо човек или животно се нуждае от това.
  • 7
   Дж
   Джок
   20 -3
   18:27, 16 фев 2020
   На простият Ганьо,само пари са му в главата. Усвояват се милиарди, да знаете.Толкова сте алчни и прости, че ше се удавите в простотия. Същите тия, дето съветвате да се помага на възрастни и бездомни хора,вие боклуци никога не го правите а мислите само за вмирисаните си дирници,иначе сте много силни на приказки! Говорите за тении и заболявания,а половината се къпете веднъж седмично и не си миете ръцете,даже като ходите да серете! Смрадове,навсякъде се надушвате,после кучетата ,още повече котките ви виновни.
   • Ст
    Стелиян Николов
    7 -3
    00:19, 17 фев 2020
    Добре им го каза, на тия педали!
  • 8
   Ко
   Константин
   14 -2
   19:34, 16 фев 2020
   Анелия Веселинова, поздравления за статията!
  • 9
   См
   Смолянчанин
   2 -3
   23:27, 17 фев 2020
   Забелязвам, че населението на града може и да намалява количествено, но за сметка на това изпростяването му е качествено. Такова примитивно и лишено от всякакъв здрав разум мислене нямаше дори и през 90-те, които, убеден съм, че 95 % от коментиращите не са "фанали". Хора, да храниш помияри и да си ги кюткаш на сюрия НЕ Е висша човешка ценност, нито е проява на върховна форма на доброта, а си е обикновена простотия. От селските. Разбирам ви, че си ви бива статуквото, поддържате си липсите на каквито и да било идеи със заплахи и обиди и когато някой е на противоположно от вашето мнение, крещите "разпни го", водени навярно от великото си човеколюбие и доброта.
   След време, като стане някой сакатлък с нахапано дете или старец, ще обвините държавата, общината, кмета, приюта и със сигурност жертвата, но не и отношението, което сте имали към проблема с бездомните кучета и което реално ще е било истинската причина да се случи такъв инцидент. И ще продължите постарому със сълзливите мантри за "най-добрия приятел на човека", готови да разкъсате всеки, който иска да живее в дори и малка нормалност.
   Веселинова, искрено се извинявам за откровените обиди по Ваш адрес. Не Ви познавам лично и със сигурност не ми прави чест. Добре ще бъде, обаче, да разработите темата малко по-задълбочено и многопластово, вкарвайки и други гледни точки, а също и параметрите по изграждането на приюта.
   • Ан
    Анелия Веселинова
    3 -2
    10:20, 18 фев 2020
    Уважаеми Смолянчанин, до сега като медия многократно сме отразявали точно проблема поставен от вас. / ако имате време погледнете има репортажи и видео новини в секция Мултимедия/. Глутници, които непрекъснато се увеличават в града. Деца не смеят да отидат до училището си от страх и куп следващи проблеми от увеличаването на популацията на бездомни животни. Само, че за първи път успяваме да се срещнем с хора, които открито заявяват, че се грижат за бездомните. Тяхната гледна точка. И всъщност факта, е че независимо от мненията си всички са от едната страна. Искат едно и също. Да няма кучета по улиците. С едната разлика -едните за да решат проблема са готови да убиват животните, другите пък дават пари от джоба си за кастарция на улични и искат строги санкции за тези, които изхвърлят животните. Темата е обширна, а проблема съществува. Всички се надяват бъдещия приют да облекчи нещата. Кой знае. С удоволствие бих направила интервю и с вас и да отразя гледната ви точка или решение на проблема, ако имате такова!
  • 10
   Ва
   Васил Коларов
   4 0
   11:29, 24 фев 2020
   Отглеждайте си псетата, но ги вземете вътре в къщите си.

  Хороскоп за 03.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
  03 апр 2020
  Последни новини