От х:

Днес в x:

„Петя на моята Петя“ открива 24-тия София Филм Фест

Новият български филм „Петя на моята Петя“, посветен на спомена за поетесата Петя Дубарова, ще открие 24-тия София Филм Фест на 12 март в Зала 1 на НДК. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

„Филмът е съвременна история. Тя не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Сюжетът е изграден върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – мъдра и митична.

„Петя на моята Петя“ поставя много въпроси – ако останеш завинаги на 17 и запазиш своите идеали, това спасява ли те от възможността да се превърнеш в скучен възрастен; как се справяш с разочарованията в любовта; дали да се предадеш въпреки стремежа да се бориш, или трябва да продължаваш независимо от всичко... Съвременната Петя трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта...

Продукцията има субсидия от нискобюджетна сесия на Националния филмов център и е подкрепена от Община Бургас. Заснета е изцяло в родния град на Петя Дубарова за по-малко от месец. Оператор е Иван Вацов, продуцент е Николай Урумов, а ко-продуцент - Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова (Петя Дубарова), Александра Костова (познаваме я от „Маймуна“ на Димитър Коцев-Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов. Много от актьорите, които участват, са родени в Бургас или са свързани с него, включени са и близо 500 жители на града като статисти.

„Петя на моята Петя“ е филм изповед, провокирана както от стиховете на поетесата, така и от позабравените тийнейджърски идеали на създателите му; от факта, че случилото се с Петя преди почти 40 години се случва и днес – никой не може да победи в битката срещу системата, но това не означава, че трябва да спрем да опитваме...

Филмът „Пътуващо кино“ на Илия Костов, който току-що спечели наградата за най-добра игрална комедия от 5-ото издание на фестивала Ficmarc - Caribbean Sea International Film Festival във Венецуела, също ще има премиера на София Филм Фест. Кинотворбата е трагикомична сатира за седмото изкуство, в която трима кинаджии ветерани (Катерина Евро, Любен Чаталов и Юрий Ангелов), провокирани от техен млад колега (Кристиан Макаров), завърнал се от Америка, тръгват из страната. Ентусиастите стигат до най-малките населени места, за да показват на хората образците на българското и световното кино.

Източник: monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини