От х:

Днес в x:

Китай потвърждава - коронавирусът се предава чрез контакт

Новият вид коронавирус може да навлезе в човешкото тяло чрез контакт през лигавицата на окото. Това съобщи на брифинг представителят на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на Китайската народна република Ли Синван, цитиран от ТАСС.

„С новия вид пневмония може да се заразите чрез контакт: ако вирусът попадне върху кожата на ръцете ви и ако невнимателно разтриете очите си, може да се инфектирате с вируса“, съобщава People's Daily.

„Ето защо трябва да носите защитна маска и да измивате старателно ръце - това ще намали риска от разпространение на вируса и заразяване с него. "

Броят на хората в Китай, заразени с новия коронавирус във вторник се увеличи с още 32 души и достигна 4,547, броят на смъртните случаи е 106.

Малкият брой пациенти, изписани от лечебни заведения, които са диагностицирани с пневмония в резултат на инфекция с коронавирус 2019-nCoV, са свързани с продължителността на лечението, заяви заместник-ръководителят на департамента на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република Джао Яхуи, цитирана от „Ройтерс“, БиБиСи, АП и ТАСС.

„В момента има увеличение на броя на случаите на заболяването. Трябва да мине значителен период от време между хоспитализация и възстановяване на пациентите“, обяснява тя.

„Пациентите с лека форма на заболяването се възстановяват след около седмица, а пациентите с по-тежка форма може да се нуждаят от две или повече седмици."

„Преди освобождаване от болница, в съответствие с критериите, действащи у нас, пациентите не трябва да имат клинични симптоми на заболяването, телесната температура трябва да е нормална“, допълва тя.

По думите й, „освен това се провеждат два теста за липсата на нуклеинова киселина на вируса в организма. Трябва да сме напълно сигурни, че след изписването не се разпространява инфекция. Това е причината, в момента броят на изписаните да не е толкова голям. С течение на времето той ще расте“.

По-рано бе съобщено за 60 пациенти, изписани от болници след лечение на пневмония, причинена от вируса 2019-nCoV. В опит за контрол на разпространението, страни в Азия дезинфекцират самолети и градски транспорт.

Според Световната здравна организация и националните органи има най-малко 47 потвърдени случая извън Китай. Последният случай е в германската провинция Бавария, четвъртият засега в Европа.

Осем случая: Тайланд; Пет: САЩ, Австралия, Сингапур, Тайван; Четири: Малайзия, Южна Корея, Япония; Три: Франция; Две: Виетнам; По един: Непал, Канада, Камбоджа, Шри Ланка, Германия. Засега няма смъртни случаи извън Китай.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус на среща с Ван Йи в Пекин заяви, че одобрява мерките на правителството за ограничаване на заразата, съобщава държавната агенция Синхуа. Целта на СЗО е да засили партньорството с Китай, по-специално по отношение на отговора.

Експертна комисия на СЗО от 16 независими експерти два пъти миналата седмица отказа да обяви международна извънредна ситуация вследствие на огнището. Докато повече случаи се появяват извън Китай при хора, пътували от там наскоро, СЗО заяви, че само един от задграничните случаи е свързан с предаване от човек на човек.

„Ние сме окуражени, че досега не сме видяли повече предаване от човек на човек извън Китай. Ние постоянно наблюдаваме ситуацията“, заяви СЗО в „Туитър“. 

Правителството на Китай изпрати 6000 допълнителни медицински работници в Ухан от цял Китай, включително 1800, които пристигат във вторник, заяви Джао Яхуи.

Обществото трябва да бъде предпазливо и да предприема превантивни мерки, особено след като учените все още събират информация. Засега смъртността е около 2-3% - по-ниска от 10% на САРС , или от 34% на МЕРС.

Световната здравна организация (СЗО) предоставя отговори на често задавани въпроси:

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, за които се знае, че причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и Острия респираторен синдром (SARS).

Какво представлява новия коронавирус?

Новия коронавирус (CoV) е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хората.

Какви са симптомите на някой, заразен с коронавирус?

Зависи от вируса, но често срещаните признаци включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Могат ли коронавирусите да се предават от човек на човек?

Да, някои коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в домакинство, работно място или здравен център.

Има ли ваксина за новия коронавирус?

Когато заболяването е ново, няма ваксина, докато не се развие такава. Може да отнеме няколко години, за да бъде разработена нова ваксина.

Има ли лечение за новия Коронавирус?

Няма специфично лечение за заболяване, причинено от новия коронавирус. Въпреки това, много от симптомите могат да бъдат лекувани. Следователно, лечението се основава на специфичното клинично състояние на пациента. Поддържащата грижа за заразените лица може да бъде много ефективна.

Какво мога да направя, за да се защитя?

Стандартните препоръки за намаляване на излагането и предаването на редица заболявания включват поддържане на основна хигиена на ръцете и дихателните пътища, безопасни практики за хранене и избягване на близък контакт, когато е възможно, с всеки, който проявява симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане.

Зимата и пролетта са сезоните с висока честота на респираторни инфекциозни заболявания и вирусна пневмония. Експертите предлагат да се вземат същите предпазни мерки като избягване на настинка, включително правилна вентилация в помещението и лична хигиена, избягване на дейности в местата с много хора и носене на маска или покриване на носа при кашляне или кихане.

Обърнете внимание на треската, кашлицата и други симптоми. Ако имате някой от тези симптоми, моля незабавно потърсете лекарска помощ. Пътуващите се насърчават да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията със своя доставчик на здравни грижи, ако имат някакви симптоми, подсказващи за респираторно заболяване, по време или след пътуване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини