От х:

Днес в x:

Министър Вълчев посети Димитровград - повечето учебен материал доведе до по-лоши резултати

    Днес, 28 януари, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Димитровград.

    Бригадирският град е 117-та община, която министърът посещава. Целта на визитите е организиране на срещи с педагогическите специалисти, за да бъдат обсъдени актуалните теми за повишаване на разултатите, иновациите, интегрирането на децата и възпитанието. По време на обиколките си в страната министърът инициира срещи и с местната власт, на която се разчита основно за осигуряването на сградния фонд, тъй като 90% от училищата в страната са общински.

    По време на днешното си посещение министърът на образованието се запозна с иновативното обучение в ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград днес. Училището е единственото иновативно в общината и едно от четирите в област Хасково, което провежда обучение от първи до 7 клас по нови методики. Прилаганите практики и иновативни подходи бяха представени пред министър Вълчев от началния преподавател Петя Йорданова в присъствието на учители, директорът на училището Снежана Ангелова, началникът на РУО-Хасково Христина Боева, кметът на Димитровград Иво Димов, областният управител д-р Здравка Стефанова, народният представител Евгения Ангелова и др. Министър Вълчев бе посрещнат по българска традиция с пита и сол, поднесена от момичета в народни носии. След топлото посрещане, той разгледа базата на училището и остана впечатлен от завоюваните награди от славейковци в различни състезания и турнири.  

    На тема обучението в прогимназиален етап, министърът обясни, че усилено се работи за преход на учебините планове към комплексен подход, който да преструктурира образователната система не само към запаметяване на знания, а към трансформирането им в изграждане на умения, да провокира по-голям интерс в учениците да дебатират в час, да анализират, да проблематизират, да свързват получената информация.

    Мариане: от финландската библиотека може да си вземете бормашина, образователната ни система е №1

    Според министъра е факт, че децата след 4-ти клас се демотивират и започват да натрупват образователни трудности и тази амбициозност на програмите за предоставяне на повече знания води вместо до по-високи крайни резултати, до по-ниски такива.

    За да има промяна в образователния подход, учителите трябва да имат време, а сегашните нови програми, по които се работи, със своята амбициозност спрямо предходните, не оставят възможност на учителите да отделят време за утвърждаване на знанията, дискусии и провокиране на интерес към предмета, поредством по-активно обсъждане на материала.

    Българските ученици покоряват дълбините на образованието в Европейския съюз

    По математика учебната програма ще търпи сериозни промени, коментира министър Вълчев. Там българските ученици са на много ниско ниво, но промяната започва сега и това ще отнеме 3 години за реализирането й. Първите промени ще започнат да се случват от 2021-2022 година, но за съжаление часовете по математика са малко и там е много трудна маневреността, споделя още той.

    По предмети като География и История, промяната ще бъде в насока за по-малко заучавне на факти и повече време да се обръща за провокиране на интереса на децата за учене, интереса към света.

    Министър Вълчев заяви, че въпреки по-големия обем от учебен материал, който се преподава на най-малките от 1-ви до 4-ти клас и липсата на достатъчно време по програма за упражнения с цел усвояване на знанията, не се обсъжда задължително целодневно обучение на учениците от начален етап. Колкото повече децата прекарват в образователна среда, толкова по-полезно е това за тяхното развитие. Ние търсим начините за стимулиране на включването им във формите на целодневна организация, зави министъра. Целодневното образование е задължително за училищата, но не и за учениците, работи се за преминаване от занималня към подкрепа на личностното развитие, за повече индивидуална работа с ученици, имащи нужда от образователна подкрепа, повече взаимодействие между възпитатели и учители за преодоляване на образователните трудности и развитието на децата по способности посредством дейности по интереси.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини