От х:

Днес в x:

Община Смолян официално ще връчи националната награда "Николай Хайтов"

На 22 януари т.г. Община Смолян официално ще връчи Националната награда „Николай Хайтов” - 2019 г.

Във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български писател, Община Смолян и Съюзът на българските писатели обявиха конкурс за книги с белетристични или публицистични творби на творци от цялата страна, които пишат в Хайтовата литературна традиция, а произведенията им са с ярки художествени и общественозначими качества, посветени или свързани с Родопа планина, с родолюбиви и хуманни послания.Другото условие беше книгите да бъдат издадени през периода 2017-2019 година.

Професионално жури определи носителят на литературната награда. Негов председател бе Боян Ангелов – председател на СБП. Членове са: чл. кор. Иван Гранитски,  литературовед и книгоиздател; Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян; проф. д.ф.н. Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – филиал Смолян и Ангел Добриков – гл. експерт в Община Смолян, филолог.

Церемонията по връчването на наградата ще бъде предшествана от премиера на сборника „Родолюбецът“.  Книгата е посветена на стогодишнината от рождението на академик  Николай Хайтов и е издание на Съюза на българските писатели, отпечатана с подкрепата на Национален фонд „Култура“ през декември 2019 г.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини