От х:

Днес в x:

Обявиха за изчезнал вид една от най-големите сладководни риби в света

Китайският веслонос, известен като една от най-големите сладководни риби, е признат за напълно изчезнал вид. Резултатите от проучването са публикувани в Science Direct.

Мега екосистемата на река Яндзе някога е била дом на разнообразна водна фауна, но все по-често се влияе от различни антропогенни стресори, които са довели до непрекъсната загуба на биоразнообразие, като вероятното изчезване на речния делфина в Яндзъ. Китайският веслонос Psephurus gladius, беше един от двата съществуващи членове на реликтова линия, която била най-разнообразна и разпространена преди 34–75 милиона години.

Той е и един от най-големите видове сладководни риби, достигащ до 7 м дължина. Китайският веслонос бил често срещан в река Яндзъ, като през 70-те години на миналия век се добиват около 25 т. годишно. Популацията обаче намалява драстично от края на 70-те години в резултат на прекомерния риболов и фрагментацията на местообитанията.

Проучване в целия басейн през 2017–2018 г. открива 332 вида риби, но не намира нито един екземпляр китайски веслонос.

Въз основа на 210 наблюдения на китайски веслонос през периода 1981–2003 г. учените оценят, че времето на изчезване е след 2005 г. и не по-късно от 2010 г.

Веслоносът вероятно е изчезнал функционално (т.е. не може да се размножава) от 1993 г., преди да изчезне. Вероятно липсата на възпроизвеждане е сред основните причини за изчезване. 

"Тъй като няма екземплар в плен и не е запазена жива тъкан за възможно възстановяване, рибата трябва да се счита за изчезнала в съответствие с критериите на Червената книга", се казва в публикацията.

Китайските учени настоятелно призовават да се предприемат необходимите мерки за опазване на застрашена риба в река Яндзъ, тъй като  последните проучвания показват, че там липсват още 140 вида риба.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гл
    гладен китаец
    2 -4
    16:36, 10 яну 2020
    хич не ми пука за фауни и изчезващи видове.Гладен съм ,всичко ям.И паяците ще изям.А децата ми и мухите ще излапат .Аз съм горд китаец от Китай.
Последни новини