От х:

Днес в x:

В училище, като в бащина къща: Във „Васил Левски“ месят обредни Коледни хлябове

    Семейството и сближаването. Насъщният, като символ на сплотеност. Урок за младите да пазят традициите и да ги почитат. Тези ценности стоят в началото на една хубава традиция, която вече четири години обединява деца, учители и родители в хасковското училище „Васил Левски“.

    По традиция в предпоследния ден преди Коледната ваканция школото се превръща в зона за месене и печене на хляб. Всеки клас работи по своята коледна питка. Обредните хлябове се изпичат и на следващата сутрин се разчупват, като парчетата се наричат на всяко от децата за здраве и успехи. В училището коледарите пожелават късмет и пеят песни във всяка класна стая.

    В приготвянето на хлябовете днес се включиха майки, бащи и баби на децата. В училището посрещаха гостите си по стар български обичай с питка и сол.

    Във фоайето на втория етаж второкласниците от „В“ паралелка получиха урок как се прави постна питка от бабата на съученичката си Ралица Михайлова. Баба Рени показа на децата как да замесят пълнозърнестото брашното и как да украсят питката. Децата научиха, и каква е символиката на тази украса-грозд, слънце, кръст, и житен клас за берекет и здраве.

    С къща, за да е сплотен класът им, третокласниците от „в“ клас пък украсиха своята питка.

    Един от бащите на по-големите ученици също се включи енергично в омесването на тестото. И с голяма усмивка сам се научи да меси, помагайки на децата.

    Учителите и директорката на „Васил Левски“ пък измайсториха красив шедьовър-питка, достойна за кулинарно изложение. Заедно с тях работи кметът на село Гарваново, откъдето в училището има много ученици-Иван Христов. От своето село той доведе и най-добрата майсторка на обреден хляб- Радка Петкова. Тя е от северния край, от Троян, а в село Гарванова е снаха. „И градските деца могат да месят и точат, стига да им покажат родителите. Защото традициите трябва да се уважават и да се предават на следващото поколение.“, казва тя. Затова и приела поканата да участва в голямото коледно месене в училището. Майсторката разказва, че няма разлика в рецептата и украсата за коледната питка в нейния край и както я правят в Гарваново. „Слага се брашно, сол, сода, олио, но тънкият момент е в търпението, за да стане обредният хляб хубав. Трябва да се отпусне тестото, след като се замеси.“. И съветва домакините да си отделят повече време за втасването.

    На Бъдни вечер в троянския край на масата, освен содената постна питка, слагат почти всичко, каквото и домакините на юг, обяснява Радка. В Троян обаче киселото зеле го приготвят с праз, а пълнените чушки, които могат  да са и печени, са с плънка от фасул. На Коледа трапезата трябва да е богата и да се сложи месо-птиче или свинско.

    Инициативата за месенето на хлябовете, които се изпичат после във фурната на училищния стол, е една от най-чаканите през годината от децата. „В тези дни  всички са много ентусиазирани. Работим в екип с кметове, с Обществения съвет, с Училищното настоятелство, с фирми, с родителите. Дори имаме родители, чиито деца са вече бивши наши ученици, но те продължават да идват и да се включват в месенето“, разказа директорката на училището Милена Михайлова.

    Още от днес тя се е приготвила с подаръците за коледарите, които утре ще я благословят в училищния кабинет. Ще разчупи и питка за здраве, като първото парче от нея нарича за успехите на училището. „Опитваме се да пресъздадем традицията на Коледа в училище, както това се случва у дома.“

    В последния ден преди Коледата всяко дете от “Васил Левски“ ще си тръгне с лакомства, осигурени от спонсори на училището.

    А през следващата година от ръководството се канят да сложат началото на още една хубава традиция, която също ще е уникална за града. Тя остава тайна засега.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини